Доступність посилання

ТОП новини

МВФ зібрав рятівну позику для Угорщини


Офіційне лого Міжнародного валютного фонду
Офіційне лого Міжнародного валютного фонду

Прага – Міжнародний валютний фонд, разом із Європейським Союзом і Світовим банком, готовий рятувати Угорщину від економічної кризи своєю багатомільярдною позикою.

Менш як через тиждень після домовленості з Україною Міжнародний валютний фонд оголосив про готовність допомогти й іншій східноєвропейській державі виборсатися з економічної кризи. Цього разу це член Європейського Союзу — Угорщина.

Пропонований пакет допомоги загалом становитиме понад 25 мільярдів доларів. Майже 16 із них готується надати сам МВФ, іще понад 8 мільярдів доларів обіцяє Угорщині Європейський Союз і ще понад 1 мільярд – Світовий банк. Свою частину МВФ збирається затвердити у вигляді резервного кредиту standby терміном на 17 місяців уже на початку листопада за прискореною невідкладною процедурою.

Прем’єр-міністр Угорщини Ференц Дюрчань каже, що позика має стати для його країни захисним щитом, щоб держава мала доступ до джерел фінансування і навіть за найнесприятливішого становища не зазнала дефолту.

«Мета полягає в тому, щоб створити для Угорщини страховку, щоб за нинішньої кризи країна мала досить фінансових ресурсів поза межами звичайних ринкових можливостей і щоб ми могли захистити Угорщину, угорську економіку, угорські родини», – сказав Дюрчань про досягнену домовленість.

Але, щоб отримати позику, Угорщина має виконати певні умови. Прем’єр називає їх «розумними»: «Перше: планувати бюджет так, щоб у ньому, навіть у найпесимістичнішому разі, витрат було сплановано стільки, наскільки є коштів. Ну, це не дуже складна умова. Відверто кажучи, будь-який нормальний підхід до бюджету мав би бути саме такий. Друге: за ситуації, як нині, не йти на скорочення бюджетних надходжень».

Опозиції така позика не потрібна

Тим часом правоцентристська опозиція до нинішнього угорського уряду соціалістів має застереження до такої угоди з МВФ. Заступник голови провідної опозиційної партії ФІДЕС Лайош Коша каже, що його політична сила цілком підтримує звернення по допомогу до Європейського Союзу.

«Але угода з МВФ змушує нас серйозно замислитися. Зазвичай такі угоди з МВФ, не хочу нікого ображати, укладаються з безпорадними країнами третього світу. Ми заживемо сумної слави першої країни ЄС, яка піде на таку класичну угоду з МВФ», – каже чільний опозиційний діяч.

А оглядачі звертають увагу, що без позики потерпить не тільки угорська економіка, а й уряд соціалістів, який і так має зараз меншість у парламенті. Дальші економічні негаразди, на думку спостерігачів, спричинять дострокові вибори, в яких соціалісти, за опитуваннями, далеко програють правоцентристам із партії ФІДЕС.

Поки що не відомо, чи підтримає угорський парламент зміни до бюджету, яких вимагає МВФ, перш ніж надасть свою позику.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG