Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат: Дії Нацбанку на валютному ринку неефективні


Національному банку України поки що не вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку, хоча останнє рішення Ради національної безпеки та оборони дає йому достатній інструментарій для протидії курсовій лихоманці.

Таку оцінку діям НБУ сьогодні дав перший заступник глави Секретаріату Президента Олександр Шлапак.

За його словами, вжиті Нацбанком заходи не справили швидкого оздоровчого ефекту, а способи впливу на банківську сферу викликають обґрунтовані сумніви у їхній ефективності та прозорості.

«За три тижні регулятор витратив майже 5 мільярдів доларів із золотовалютного запасу країни, але ринок не відчув позитивного впливу цієї колосальної інтервенції, курс гривні і далі падав. Очевидно, Нацбанк застосував далеко не оптимальну формулу адресації цих коштів. Більше того, критерії розподілу цих величезних ресурсів незрозумілі не лише громадськості, а й самим суб'єктам ринку. Це викликає справедливі підозри щодо корупційної складової в діях НБУ», – зазначив представник Секретаріату.

На думку Шлапака, Нацбанк має прозвітувати за обсяги проданої валюти з резервів держави, а також оприлюднити назви тих фінансових установ, які придбали ці кошти.

У нинішній ситуації першочерговими завданнями НБУ повинна стати курсова стабілізація, визначення меж курсу гривні як мінімум до кінця року, насичення ринку готівковою валютою, вважає заступник голови Секретаріату.

Раніше із закликом до Нацбанку відзвітуватися в парламенті щодо ситуації з курсом гривні звернулася прем’єр Юлія Тимошенко.

Сьогодні гривня продовжує дешевшати. В обмінних пунктах курс купівлі долара складає 6,50-6,90 гривень за долар, продажу – 6,82-7,30 гривень за долар.

Нацбанк знизив офіційний курс гривні щодо долара на 26 копійок – до 5,76 гривень за долар.

XS
SM
MD
LG