Доступність посилання

ТОП новини

Протести в Італії проти шкільної реформи


Італія – Студенти несуть карикатурні паперові погруддя прем’є-міністра Сильвіо Берлусконі та міністра освіти Маріїстелли Джельміні під час багатотисячної демонстрації проти реформи шкільної освіти, Рим, 30 жовтня 2008 р.
Італія – Студенти несуть карикатурні паперові погруддя прем’є-міністра Сильвіо Берлусконі та міністра освіти Маріїстелли Джельміні під час багатотисячної демонстрації проти реформи шкільної освіти, Рим, 30 жовтня 2008 р.

Рим – Італію охопила хвиля протестів проти запровадження шкільної реформи. Відповідний закон про скорочення фінансування освітніх закладів уже ухвалив парламент.

Центральними вулицями Рима 800 тисяч маніфестантів із усієї Італії скандують гасла проти міністра освіти Маріїстелли Джельміні та її закону про реформування школи. Численні демонстрації вчителів, школярів, студентів та батьків проходять останні два тижні в інших містах. Молодь блокує залізниці, під проливним дощем заповнює майдани, щоб «захищати право на гідне навчання», кажуть демонстранти. На їхнє переконання, неприпустимо, щоб уряд рятувався від фінансової кризи коштами освіти.

Учасник римської антиурядової акції, вчитель середньої школи пояснив своє невдоволення так: «Новий закон не має ніякої педагогічної чи дидактичної мотивації. Це лише заходи, покликані скоротити витрати на освіту. Наслідки такого скорочення відчують на власній шкірі освітяни і наші діти. Тому ми маємо сказати: НІ!»

За відновлення престижу школи


Реформа, запропонована кабінетом правоцентристів, передбачає скоротити кількість вчителів початкової школи, закрити нечисленні освітні заклади у провінційних містечках. Вводиться також 10-бальна система оцінювання поведінки учнів, щоб приборкати розгул хуліганства в італійській школі. Як запевняє міністр Маріястелла Джельміні, реформа відновить важливість і гідність навчального процесу та поверне систему заслуг у школі.

Опозиціонери-лівоцентристи, не вносячи власних пропозицій щодо удосконалення системи освіти, захищають маніфестантів та їхні вимоги скасувати «закон Джельміні». Скорочення коштів на освіту означає скорочення майбутнього Італії, заявив голова Демократичної партії Вальтер Вельтроні. Він ініціює збір підписів для проведення референдуму щодо скасування закону.

Тоді як лідер правоцентристів, прем'єр-міністр Сильвіо Берлусконі зауважив: «На жаль, ліві сили все ще дурять своїх прихильників і тих багатьох молодих людей, які насправді не є прибічниками лівих».

Італійці в класі пасуть задніх

Критики кажуть, що зменшення бюджетних витрат жодним чином не торкається реальної реформи галузі, яка й без того фінансується за надлишковим принципом. В Італії на освіту виділяють 4,7 відсотка від ВВП, тоді як у деяких сусідніх країнах ЄС цей показних сягає 9 відсотків.

За висновками Організації з економічної співпраці і розвитку, у рейтингу 57-ми країн, де лідирує Фінляндія, Італія посідає 36-те місце за рівнем шкільної підготовки дітей. Місцеве телебачення провело дослідження, в результаті якого виявилося, що 60 відсотків італійських підлітків не можуть пояснити, чому день змінює ніч. Серед європейських ровесників італійські школярі мають найнижчий рівень знань з математики та фізики.

Учитель старших класів після 15 років роботи заробляє приблизно 32 тисячі євро на рік. Його німецький колега має на 20 тисяч євро більше. Порівняно з іншими країнами в італійській школі найбільше число викладачів у віці 50-59 років. Університети і спеціалізовані ліцеї нарікають на вкрай недостатнє фінансування наукових досліджень, що змушує молодих науковців шукати сприятливіші умови праці за океаном.

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG