Доступність посилання

ТОП новини

Світ наближається до «кризи екологічного кредиту»


Прага – Світ наближається до «кризи екологічного кредиту»: споживання людством «природного капіталу» планети вже майже на третину перевищує можливості Землі. Таке суворе попередження міститься в останньому виданні звіту «Жива планета», який що два роки видає світова природоохоронна організація WWF.

Світ пожинає наслідки того, що переоцінив свої фінансові можливості, але на нього насувається значно серйозніша криза, «криза екологічного кредиту», спричинена недооцінкою можливостей довкілля, які є основою всього життя й добробуту, застерігає генеральний директор організації WWF Джеймз Ліп.

Звіт, укладений цією світовою природоохоронною організацією разом із Зоологічним товариством Лондона і Світовою мережею слідів діяльності людини, свідчить, що понад дві третини людства живе нині в країнах, які стали «екологічними боржниками», бо споживають природних можливостей більше, ніж самі мають.

«Звіт«Жива планета» свідчить, що ми використовуємо ресурси Землі надто швидко – швидше, ніж вони відновлюються. Три індекси цього звіту … несуть те саме послання: наше споживання значно перевищує здатності Землі підтримувати його. Висновки цього звіту мають стривожити кожного: вони свідчать, що ми прямуємо до глибоких проблем із огляду на збереження здатності планети підтримувати нас», – попереджає Джеймз Ліп.

Якщо споживання можливостей Землі триватиме нинішніми темпами, то до середини 2030-х років людство потребуватиме для підтримання свого способу життя вдвічі більше, ніж здатна надати планета.

Вийти з екологічної кризи буде важче, ніж із фінансової

Керівник природоохоронної організації має й позитивне послання: «Але звіт також вказує нам, що є виходи, що технології, здатні відповісти на цей виклик, уже існують. І нам зараз треба зібрати політичну волю і піти на необхідні кроки».

Найперші з них – це перехід на відновлювані джерела енергії і значне скорочення викидів окисів вуглецю в атмосферу – адже саме кліматичні зміни є найбільшою причиною різкого занепаду здатності планети підтримувати життя, і саме з кліматичними змінами треба боротися негайно, наголошують екологи.

За їхніми словами, людство має усвідомити, що «криза екологічного кредиту» вимагатиме значно твердіших дій, ніж нинішня фінансова криза.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG