Доступність посилання

ТОП новини

«Соратники Ющенка грають у небезпечну гру» – Каратницький


Прага – Відомий західний експерт з українських питань стурбований тим, що політики в Україні зволікають із антикризовими заходами. Заклик лідера фракції «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслава Кириленка спільно голосувати за подолання фінансової кризи і фінансування виборів є безвідповідальним, вважає старший науковий співробітник Атлантичної ради США Адріан Каратницький.

Адріан Каратницький
«Це дуже небезпечна гра. Якщо «Наша Україна» хоче і Президент хоче, щоб вибори відбулися, то вони повинні знайти шлях, щоб провести ці голосування окремо. Поєднання одного і другого поєднує атмосферу політичної кризи з економічною. Перший і найважливіший крок – це подолати економічну кризу», – заявив Каратницький в інтерв’ю Радіо Свобода.

Американський оглядач зауважує, що в кожній з трьох головних фракцій Верховної Ради є сильні бізнес-інтереси і дивується, чому вони активніше не проявляють своєї спільної позиції про потребу, в першу чергу, протидіяти економічним негараздам.

«Найбільша небезпека для України, якщо вибори не відбудуться»

Чи доцільно взагалі проводити нові вибори в Україні з огляду на фінансову кризу? Такі аргументи нині лунають і в Японії, де прем’єр через економіку також не хоче квапитися з новим голосуванням і це теж не подобається опозиції. Адріан Каратницький не бачить проблеми із проведенням дострокових виборів в Україні, але його турбує, чи відбудеться таке голосування.

«Найбільша небезпека для України, що було б додатковим дестабілізуючим фактором, що буде організовано вибори, але вони не відбудуться. І тоді дві гілки влади, які за Конституцією мають найбільші повноваження з економічних питань, будуть відсутні і не матимуть легітимності», – попереджає американський експерт. На його думку, це дуже ризикований сценарій, який не можна виключати з огляду на невдоволення виборців провідними політиками.

«У політиці Ющенка є дуже багато непослідовності»

Багато виборців в Україні перестали довіряти Президентові Ющенкові, який, на їхню думку, не виконує своїх передвиборних обіцянок. Після Помаранчевої революції Адріан Каратницький прихильно ставився до української влади і заснував у Нью-Йорку громадську організацію на підтримку реформ в Україні – «Помаранчеве коло».

Відповідаючи на запитання, чи він тепер не розчарований курсом Президента Ющенка, Каратницький сказав: «Я взагалі ніякого курсу не бачу. Щоб реалізувати курс, потрібні не лише декларації. Я думаю, що його політика анулює його риторику і низькі рейтинги свідчать, що є дуже багато зиґзаґів, відчуття непослідовності».

Новий уряд зупинить шлях України до НАТО?

Адріан Каратницький передбачає, що після виборів в Україні з'явиться уряд-технократів, який може очолити Арсеній Яценюк або ж Юрій Єхануров.

«Виглядає, що Ющенка й олігархів не задовольняють ні Янукович, ані Тимошенко, і може бути певна домовленість, щоб створити уряд технократів, який буде мати назву «антикризового» чи «об’єднуючого». Думаю, що значна кількість ділових кіл хотіла б бачити такий наслідок виборів», – говорить західний експерт.

Куди ж поведе Україну такий уряд? «Мені здається, що те, що пропонував пан Колесников, п’ятилітній мораторій на мовне питання і питання НАТО, стає найбільш імовірним для України, заради подолання економічної кризи», – вважає Адріан Каратницький.

Експерт Атлантичної ради США очікує, що Україна почує «ні» від НАТО і в грудні та,мабуть, і в травні наступного року, на ювілейному саміті Альянсу. Плани долучитися до ПДЧ, за його оцінкою, наразі мало реальні.

Шлях до стабільності в Україні західний експерт бачить у появі нового покоління політиків, які будуть дбати про консолідацію суспільства. Те, що зараз більшість людей невдоволені політичними лідерами, свідчить про те, що в майбутньому українська влада таки матиме нове обличчя, передбачає Адріан Каратницький.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG