Доступність посилання

ТОП новини

Бельгія проти надання Україні ПДЧ


Ситуація в Україні не настільки змінилася з квітня, щоб говорити про надання Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО, вважає прем’єр-міністр Бельгії Ів Летерм.

В інтерв’ю українським інформагентствам напередодні свого візиту до Києва він нагадав, що Бельгія була однією з 5-6 країн, дуже критично налаштованих щодо надання ПДЧ Україні у квітні цього року на саміті НАТО в Бухаресті.

За словами Летерма, така позиція пов’язана з відсутністю згоди серед українських політиків щодо членства України в НАТО, а також, через громадську думку.

«Політичні лідери, я маю на увазі коло ширше, ніж Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко, велика частина політичних лідерів проти членства в НАТО. Це дуже відрізняється від ситуації в інших країнах-членах», – зазначив бельгійський прем’єр.

На його думку, при розгляді прагнення України та Грузії приєднатися до НАТО, потрібно також брати до уваги, що йдеться про майбутню безпекову архітектуру Центральної Європи.

«У випадку з Грузією, ми, звичайно, маємо проблему з Південною Осетією, але у випадку з Україною ми маємо бути дуже обережними, щоб не збільшувати проблему в громадській думці та серед політичних лідерів. Ми також маємо бути дуже обережними, щоб не провокувати Росію», – сказав Летерм.

Прем’єр Бельгії додав, що до засідання Ради Північноатлантичного альянсу на рівні міністрів закордонних справ ще є певний час – трохи більше місяця, і ситуація може змінитися.

Водночас, він висловив побоювання, що тема НАТО знову може стати одним з елементів передвиборчої кампанії в Україні, яка має розпочатися незабаром.

У квітні на саміті НАТО в Бухаресті розглядалася заявка про надання ПДЧ Україні та Грузії. Підтвердивши, що двері НАТО залишаються відкритими для цих країн, лідери країн-членів Альянсу, водночас, вирішили відкласти питання про надання їм ПДЧ до грудня цього року, коли питання розглядатиметься на рівні міністрів закордонних справ.


XS
SM
MD
LG