Доступність посилання

ТОП новини

Червоний хрест: Бої на сході ДР Конго призвели до «гуманітарної катастрофи»


Збройні зіткнення між повстанцями та урядовими військами на сході Демократичної Республіки Конго (ДРК) біля адміністративного центру провінції Північне Ківу, міста Ґома, призвели до «гуманітарної катастрофи» в регіоні.

Про це йдеться в заяві Міжнародного Червоного хреста, в якій наголошується, що райони боїв залишили десятки тисяч людей.

За даними організації, в Ґомі панує хаос, розграбовані лікарні, пограбування тривають і досі. У місті припинили роботу всі міжнародні гуманітарні організації, люди залишилися без продовольства, медичного обслуговування, укриття і не мають захисту від насильства.

Напередодні Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй закликала повстанців припинити наступ.

У Демократичній Республіці Конго перебуває 17-тисячний миротворчий контингент ООН.

Керівництво миротворчої місії вирішує питання про перекидання додаткових своїх підрозділів на схід країни.

Деякі європейські країни також обговорюють питання про відправку в ДР Конго додаткових сил.

Активні бойові дії повстанців проти урядової армії і миротворців ООН розпочалися два дні тому. Лідер повстанців Лоран Нкунда, колишній генерал урядової армії, організував наступ на адміністративний центр провінції Північне Ківу місто Ґому, незважаючи на підписану в січні угоду про припинення вогню.

Він звинувачує владу в тому, що вона належним чином не захищає його співвітчизників-тутсі від колишніх солдатів-хуту з урядової армії Руанди.

Ворожнеча між центральноафриканськими народами хуту і тутсі вже призводила до воєн в Уганді, Руанді та Бурунді, а також до 4-річної війни на сході Конго.

XS
SM
MD
LG