Доступність посилання

ТОП новини

Фінансова криза гасить доменні печі Західної Європи


Брюссель – Металургія країн Західної Європи скорочує виробництво. Світовий лідер «АрселорМіттал», що тут має 13 заводів, вирішив тимчасово зупинити частину доменних та сталеварних печей. Зокрема, на підприємствах Франції, Люксембургу, Бельгії та Німеччини. Суттєво скорочують виробництво металу й інші європейські виробники. Представники адміністрацій пояснюють це падінням попиту на сталь та чавун через спад продажу автомобілів. Тим часом десятки тисяч простих металургів опиняються без роботи чи у тимчасових відпустках. До того ж, чітких гарантій щодо майбутнього їм ніхто не дає.

Автозаводи, основні споживачі металевих виробів, – головна причина скорочення виробництва у європейській та й загалом світовій металургії. Наприклад, автоконцерн Франції Peugeot-Citroen оголосив про зменшення обсягів випуску автомобілів на 30 відсотків. Renault – на 20 відсотків.

Цілком природньо, що кількість замовлень у металургів теж пішла на спад. До того ж, продукція французького осередку «АрселорМіттал» постачається ще й на автозаводи Іспанії, Італії та Туреччини.

«13 тижнів – це катастрофа»

Місцеві профспілки б’ють на сполох. За воротами підприємств опиняються тисячі працівників. Стільки ж металургів зустрічатимуть Різдво у вимушених або технічних відпустках.

Сталевар Луїджі Фоладорі з заводу «Карсід», що у бельгійському місті Шарлеруа, щойно отримав звістку, що його цех зачиняють на 13 тижнів. «Звістка, яку ми отримали від дирекції, приводить до розпачу. Ми знали, що матимемо зупинку протягом, скажімо, 4 тижнів. Це зрозуміло, коли брати до уваги загальний контекст. Але ж 13 тижнів... Це катастрофа!», – каже він.

Металурги іншого підприємства групи «Дюферко», що розташований у місті Ла Лув’єр, теж засмучені вимушеною тривалою паузою у виробництві. Проте вони більш упевнені у його відновленні, ніж працівники «АрселорМітталу». Причина у тому, що виробництво сталі на електричному обладнанні «Дюферко» більш прибуткове, ніж вироби з доменного чавуну «АрселорМіттал».

Чи допоможуть директори гідно зустріти Різдво?

Тим часом, представники профспілкових організацій намагаються отримати гарантії для металургів, що мають надію на швидке повернення на свої робочі місця. Вони кажуть, що дирекція повинна принаймні виділити кошти на доплати до соціальних допомог. До того ж, надходять свята.

Голова профспілки заводу «Дюферко» Роже Леклерк зазначив: «Попри всі складнощі, ми попросили дирекцію проявити добросердя. Тобто, доплату до допомоги по безробіттю. На це вони погодилися. Інший крок – адміністрація повинна усвідомити, що багато працівників опиняться у скрутному становищі під час новорічних свят. Тож їм треба бути готовими, щоб прийти цим людям на допомогу. Можливо, надати їм позики і вимагати повернень цих боргів частинами. Щоб, попри все, люди могли гідно відзначити свята».

Загалом через ефект «ланцюгової реакції» перед загрозою втрати роботи опинились ще й десятки тисяч працівників з інших підприємств, що прямо чи опосередковано зайняті у металургійній промисловості.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG