Доступність посилання

ТОП новини

Чому проект Євро-2012 стає схожим на «кінофестиваль фільмів жахів»


Варшава – Результати з’їзду польської футбольної федерації, що відбувся у четвер, ледве не позначились негативно на польсько-українських міждержавних стосунках. А все через надмірне розпалювання емоцій навколо польського футболу та долі українсько-польського проекту проведення чемпіонату Євро-2012.

Звітно-виборчий з’їзд польської національної федерації футболу, що проходив у четвер, одним оглядачам нагадав бій у багнюці, а іншим асоціювався з фільмами жахів.

Увагу громадськості привертали дві справи: вибори керівництва найбільшого у Польщі спортивного товариства та доля польсько-українського проекту футбольного чемпіонату Євро-2012.

Суркіс розмахував кулаком

Ще до початку з’їзду, з претендентами на крісло голови футбольного товариства зустрілись представники президента Леха Качинського та міністра спорту Мирослава Джев’єцького. До участі в закритій нараді також було запрошено із України Григорія Суркіса, який прибув до Варшави, як представник футбольних федерації ФІФА та УЄФА. Учасники наради повідомили кандидатів про те, що у змаганнях за головний пост у польському футболі підтримку урядових кіл Польщі, а також світової і європейської футбольних федерацій має лише відомий у Європі колишній футболіст Збіґнєв Бонек, який має репутацію реформатора. Однак інші претенденти відмовилися зняти свої кандидатури з голосування.

Григорій Суркіс під час візиту до Варшави, 30 жовтня 2008 р.
Після наради з трибуни з’їзду Григорій Суркіс закликав делегатів голосувати за «європейського» кандидати, а якщо ні, тоді, мовляв, начувайтеся. «Це буде трагедія. Для нього, для польського футбольного товариства, для моєї країни, але зокрема для Вашої країни», – заявив Суркіс.

Слова представника українського футболу розлютили делегатів. В кулуарах Григорія Суркіса порівнюють з Леонідом Брежнєвим, який на з’їздах компартії також розмахував кулаком.

«На горіхи» від Григорія Суркіса отримав також польський уряд, якщо він захоче втрутитися у справи футбольного товариства.

«Відплата з боку федерацій ФІФА та УЄФА у передбачуваному варіанті буде не лише безжалісною, а якщо хочете, навіть жорстокою», – зазначив Григорій Суркіс.

У результаті новим головою польського футбольного товариства було обрано Ґжеґожа Лято. Оглядачі називають його консерватором та представником «старого режиму».

Надійшла «жахлива вістка» з України

Увечері до учасників з’їзду надійшла «вістка» з Києва: через фінансову кризу та параліч роботи парламенту Україна нібито зупиняє 80 відсотків інвестицій, потрібних для проведення чемпіонату Євро-2012!

Коментуючи цю вістку, новообраний голова польського футбольного товариства Ґжеґож Лято випалив: якщо Україна не готова до проведення Євро-2012, Польща здійснить цей проект із Німеччиною. Після цих слів напруга з’їзду сягнула апогею.

Оглядачі припускають, що, можливо, пана Лято роздратувала поведінка представника України Григорія Суркіса.

Речник футбольного товариства Збіґнєв Козьмінський також спробував прокоментувати повідомлення, що надійшло з Києва. «Це несподівана і шокуюча вістка. Однак відомо, що як Україна, так і Польща приречені розділити між собою проведення чемпіонату Євро», – сказав він.

Пізно ввечері цю так звану «вістку» про нібито відмову України від Євро-2012 спростував український посол у Польщі Олександр Моцик.

А що буде з польським футболом? Відомо, що ще до початку з’їзду прокуратура розпочала розслідування у справі порушення закону 160-ма польськими активістами, тренерами, суддями, футболістами. 17 із них можуть опинитися за ґратами на термін від трьох до п’яти років за корупцію.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG