Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії розсекретили невідомих «героїв» Служби держбезпеки комуністичної Чехословаччини


Прага – Вперше в новітній історії Чеської Республіки чехи отримали можливість дізнатись імена керівників Служби державної безпеки комуністичної Чехословаччини, зблизька розглянути обличчя переважно маловідомих людей, в руках яких, однак, зосереджувалася безмежна і неконтрольована влада, що дозволяла їм протягом кількох десятиліть вирішували долі тисяч чехів і словаків. Виставку фотографій в найбільшому місті Морави – Брно відкрив Інститут з вивчення тоталітарних режимів. Виставка є ще одним кроком, яким чеські вчені й дослідники намагаються наблизити до сучасників хоча й недалекі, та переважно невідомі сторінки історії.

Виставку великих чорно-білих фотографій чільних працівників комуністичної Служби державної безпеки Чехословаччини Моравського краю відкрито під назвою «Обличчя влади» в самому центрі Брно – на площі Свободи. Празький Інститут з вивчення тоталітарних режимів вперше розсекретив ідентичність працівників, яких сучасники знали хіба що за прізвищами, та найчастіше – не знали зовсім. Однак саме вони тримали у своїх руках життя сотень своїх співвітчизників, вирішували їхні долі, та не раз посилали на смерть.

Алоїс Загайскі, Богуміл Штепанек, Ян Пукліцкі – їхні та ще близько 20 інших великих фотографій співробітників СТБ – чехословацької державної безпеки – виставлені на площі. До них можна підійти й розглянути зблизька, можна прочитати біографію тих, хто активно виступав проти дисидентів, організував провокації й збройні напади на мирні демонстрації, стежив за іноземцями, придушував усі прояви свободолюбства й волі.

Власну історію потрібно знати

Виставка викликала жваву реакцію чехів. Одні схвалюють її організацію, інші шкодують, що виставка відкрилась запізно, адже багато хто з переслідуваних комуністичним режимом так і не дочекався свободи. Є й ті, хто критикує організаторів, на їхню думку, краще не чіпати історію. Але фахівці Інституту з вивчення тоталітарних режимів стоять на своєму: власну історію потрібно знати.

Речник Інституту з вивчення тоталітарних режимів Ïржі Рейхл зазначив: «Ми вважаємо наш крок вчасним. Досі ми показували і розповідали про жертви тоталітаризму. Та потрібно говорити і про тих, хто стояв на протилежному боці й допомагав утримувати тоталітарний комуністичний режим при владі. На виставці ми показуємо портрети моравських керівників Служби держбезпеки, за їхніми наказами допитували людей, саджали їх у тюрми».

Виставка «Обличчя влади» є частиною великого національного проекту «Пам’ять народу», який кілька днів тому розпочав своє життя в інтернетному варіанті. Йдеться про унікальну збірку архівних матеріалів, спогадів, фотодокументів та звукових записів, більшість з яких відривається вперше. Програма «Пам’ять народу» запрошує до участі всіх, хто має що розповісти про тоталітарні режими – нацизм і комунізм. Створили програму на інтернеті фахівці з Чеського громадського радіо, Інституту з вивчення тоталітарних режимів та об’єднання істориків і журналістів Чехії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG