Доступність посилання

ТОП новини

«Прообамівська» Європа


Брюссель – Згідно з опитуваннями, 85 відсотків німців та 70 відсотків французів, іспанців та італійців уважно стежать за американськими виборчими перегонами. Чому така зацікавленість? Трансатлантичні інтереси мешканців європейського континенту головним чином зосереджені на спільному розв’язанні фінансової кризи, боротьбі з кліматичними змінами та військовими кампаніями в Іраку й Афганістані. Саме кандидата від демократів Барака Обаму більшість європейців вважають краще підготовленим до позитивного вирішення цих проблем. Його опонент Джон МакКейн в очах мешканців «старого світу» асоціюється з теперішньою, а тому менш привабливою, позицією США.

Під час своїх літніх відвідин Лондона, Берліна та Парижа Барак Обама наголошував на тому, що для США Європа – найкращий партнер. Джон МакКейн, що побував у Євросоюзі трохи раніше, у березні, теж не скупився на компліменти американсько-європейським стосункам. До того ж, оглядачі вважають, що у нього набагато більше досвіду у стосунках з Європою, ніж у молодого демократа Обами.
Обама допоможе реабілітувати НАТО?
Проте, на думку політологів, якраз Барак Обама міг би стати справжнім фактором трансформації та реабілітації НАТО, імідж якого постраждав після іракської кампанії.
Жоель Атанже, політолог з Європейського інституту, головний офіс якого розташований у Вашінгтоні, зазначає: «Як важливий партнер, Обама має багатосторонній підхід, що справді базується на важливості трансатлантичних відносин. Водночас від МакКейна слід чекати більш силової правлячої зовнішньої політики. Деякі її сторони пов’язані з недоліками нинішньої політики адміністрації Буша».
Європейський Союз чекає від майбутнього господаря Білого Дому кроків назустріч у боротьбі з глобальним потеплінням. Для США Європа – це, головним чином, важливий економічний партнер. Проте вибір американців відіграє вирішальну роль і для вирішення багатьох, здавалося б, суто «європейських» питань. Наприклад, вважається, що перемога МакКейна негативно вплине на стосунки з Росією, як з боку США, так і з боку Євросоюзу. Тим часом від демократа Обами очікують загального покращення рівня безпеки на світовій арені.
«Набридла війна та зухвалі республіканці»
Громадянка США, вчителька англійської мови Каролін Міллер живе у Бельгії понад 35 років. Вона каже, що саме через свій «європейський досвід» завжди віддає голос за кандидата від демократів. От і цього разу, голосуючи за Барака Обаму, вона в першу чергу, очікує виведення військ з Іраку. «Я сподіваюся, що демократичний уряд не допустить у майбутньому того, куди завели Америку та решту світу ті, що нині при владі», – каже пані Міллер.
При цьому вона зауважила: «З огляду на те, що я чула й читала, гадаю, він (Обама) хоче змін на краще для американців та й всього світу. Я очікую від нього найголовнішого: встановлення кращої системи соціального захисту для американців. Адже велика частина населення США дуже слабко захищена. Далеко не так, як, скажімо, тут у Бельгії. Також, я гадаю, американські війська повинні покинути Ірак, бо ця війна – велика помилка».
Свою незгоду з американською військовою кампанією також висловлює інша мешканка Брюсселя й громадянка США Дороті Бі. «Як більшості американців, мені набридла війна та зухвала поведінка республіканців. Тож (голосуючи за Обаму) ми хочемо це змінити. Обама справляє враження мудрої, стриманої та розважливої людини. Надіюся, він нас не розчарує, а буде більш дипломатичним та зважатиме на погляди інших людей», – каже вона.
(Брюссель – Прага – Київ)

XS
SM
MD
LG