Доступність посилання

ТОП новини

Обама і МакКейн зійшлися в останньому двобої за серця виборців


Київ – Понеділок, 3 листопада, – останній день передвиборної кампанії у Сполучених Штатах. Претенденти на Білий Дім намагаються не гаяти ні секунди у вирішальному двобої за виборців. За опитуваннями громадської думки, кандидат від Демократичної партії Барак Обама випереджає республіканця Джона МакКейна. Але з огляду на те, що 14 відсотків американців ще не визначилися, за кого голосувати, або можуть змінити думку, жоден із кандидатів не може дозволити собі розслабитися.

У Сполучених Штатах не має мораторію на проведення кампанії прямо перед виборами, тому кандидати збираються активно проводити зустрічі з виборцями до останньої хвилини 3 листопада. Джон МакКейн виступає в семи штатах, від Флориди на сході до своєї рідної Арізони на заході.

Графік Барака Обами менш напружений. Він відвідує Флориду, Північну Кароліну і Вірджинію – ті штати, де перемогли республіканці у 2004 році.

Штаби обох партій залучили десятки тисяч добровольців, завдання яких переконати людей іти на виборчі дільниці. Республіканець МакКейн говорив про значення такої роботи у своєму виступі на Флориді: «Стукайте у двері, з Вашою допомогою ми зможемо перемогти. Нам потрібні добровольці. Нам потрібен новий напрямок і ми маємо за нього боротися, щоб перемогти!»

Демократ Обама теж агітував своїх виборців боротися до кінця, коли виступав напередодні у штаті Огайо. Останні чотири десятиліття цей штат завжди голосував за того, хто перемагав на виборах. «Ми не можемо сповільнитися ні на день, ні на хвилину, ні на секунду. Зараз, коли так багато постало на кону. Ми виграємо ці вибори і це станеться прямо тут, в Огайо!», – заявив Обама.

Сама система виборів у Сполучених Штатах складна, переможця визначає не математична кількість голосів, а колегія виборців – їх 538, пояснює кореспондент Радіо Свобода у Вашингтоні Гезер Магер: «Наприклад, якщо Обама здобуде 51 відсоток голосів виборців у Каліфорнії, то він матиме всі 55 голосів із Колегії виборщиків. Щоб стати президентом, потрібно щонайменше 270 таких голосів. Тому кампанія йде за те, щоб вибороти більшість у ключових штатах, а не більшість у загальнонаціональному голосуванні».

Ставки високі як ніколи


Ставки на цих виборах високі як ніколи, адже Сполучені Штати занурилися у найглибшу економічну кризу від часів великої депресії й проводять воєнні операції на двох фронтах – в Іраку та Афганістані. До того ж це перші вибори в Америці за останні 60 років, коли право за Білий Дім не виборюють ні чинний президент, ні віце-президент країни, а це ще більше додає інтриги.

27 мільйонів американців вже проголосували достроково у понад половині американських штатів, де закони це дозволяють. У вівторок, 4 листопада, також очікують на високу явку. Американців попереджають про можливі довгі черги біля виборчих урн.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG