Доступність посилання

ТОП новини

Постраждалі від стихії родини Закарпаття вже вселяються в нові будинки


Ужгород – Рекорди будівництва ставлять у Закарпатті: за два місяці зводять будинки для постраждалих від липневої стихії. Цими днями перші три родини отримали ключі від нових осель, до 15 листопада переселитися мають всі 26. Та є й проблеми: будівельники скаржаться на брак фінансування, а чиновники – на небажання жителів страхувати своє майно.

Ключі від нового будинку отримала сьогодні сім’я Оленійчуків із села Лазещина, що в Рахівському районі. Так званий «євроремонт», нова побутова та комп’ютерна техніка для дітей – з усього цього постраждала родина не може натішитися. Але липневі жахіття ще не забули.
Липнева стихія в Закарпатті зруйнувала 26 будинків у Рахівському і Тячівському районах. Ще 73 будинки потребували капітального ремонту й півтори тисячі – поточного. Будівельні роботи в регіоні почали ще й не чекаючи урядових коштів: шефство над постраждалими взяли ті райони, яких цього року повінь оминула.
Потрібно страхуватися
За словами голови Закарпатської ОДА Олега Гаваші, ледве 20 відсотків від усіх будинків у Закарпатті нині застраховані. Це мізер. Тому здаючи нові оселі в експлуатацію, чиновники просять людей одразу страхувати майно. Бо з тих будинків, котрі цього року постраждали, жоден не мав ні найменшої страховки.
Голова Радівської РДА Василь Ярема зауважив: «Це фактично подарунок людям від держави… Тому треба страхуватися».
А ще чиновники наголошують на проблемах – із фінансуванням відбудовчих робіт із Держбюджету дуже скрутно. За словами голови області Олега Гаваші, в Закарпатті немає жодної родини, якій уряд не заборгував би більше половини коштів за втрачене майно. На сьогодні лише для розрахунку з людьми необхідно майже 6 з половиною мільйонів гривень, ще більше трьох – на відновлення берегоукріплень, мостів, доріг. Область уже більше місяця запевняють з Києва, що ці кошти є в резервному фонді, проте й досі Кабінет Міністрів так і не ухвалив жодної відповідної постанови щодо розподілу залишків коштів.
(Ужгород Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG