Доступність посилання

ТОП новини

Спроба об’єднати проросійські сили півострова знову провалилася?


Сімферополь – Чергова спроба об’єднати проросійські сили Криму знову провалилася. У понеділок активісти низки проросійських структур півострова заявили, що створили чергову Координаційну раду російських співвітчизників Криму (уже третю за рахунком за останні кілька місяців). Вона об’єднала понад 30 громадських організацій регіону. Проте представники провідних проросійських рухів півострова відмежувалися від новоствореного об’єднання.

Сергій Цеков
У вересні і жовтні в Ялті і Сімферополі пройшли установчі збори інших двох Координаційних рад організацій російських співвітчизників Криму. Їх очолили регіонал Сергій Цеков і Сергій Шувайников, якого місцева преса прив’язує до бютівців, хоч той і відмовляється. А 3-го листопада у Сімферополі була презентована ще одна подібна структура, в якій журналісти розгледіли кілька організацій, близьких до кримських комуністів і вітренківців.

Надія Полякова
За словами одного з керівників цієї Координаційної ради Надії Полякової, до складу об’єднання увійшли 32 громадські організації – «невеликі, але які активно працюють». Серед них скандальний молодіжний фронт «Прорив» та напівміфічний рух «Кримські татари за союз з Росією» на чолі з Сеітвелі Сейтмеметовим, який і є єдиним його членом. Водночас, там не виявилося найбільшої проросійської організації автономії, з якою тісно співпрацює офіційна Москва, – Російської громади Криму на чолі із Сергієм Цековим. Проігнорував це об’єднання і активний Конгрес російських громад Криму, очолюваний Сергієм Шувайниковим.

«Ресурсів» з Москви на всіх не вистачає?

Один зі співголів нової структури, лідер Російської громади Керчі «Отєчєство» Олександр Ткаченко прямо сказав про мету нового об’єднання: «Хочемо показати Росії, що тут н
Олександр Ткаченко
е одна лише організація, яка самовільно присвоїла собі ранг проросійської, і на неї спрямовані всі ресурси». Пан Ткаченко мав на увазі Російську громаду Криму, яка одразу ж відмежувалася від новоствореного об’єднання. Офіційно там відмовилися коментувати створення чергової «Координаційної ради російських співвітчизників», неофіційно назвавши її учасників «маргінальними діячами».

Представник керченського «Отєчєство» недарма згадав про «ресурси», які йдуть лише на одну проросійську організацію Криму. Досі кошти різних федеральних структур і фондів Росії та уряду Москви переважно перепадали Російській громаді Криму Сергія Цекова. Відомо, що рішенням російського прем’єра Володимира Путіна при МЗС Росії створена Агенція у справах співвітчизників за кордоном, яка, як очікується, отримає великий бюджет. І за його частку уже зараз воюють проросійські організації Криму.

Лави «російських співвітчизників» далі зростають

Сергій Шувайников
Лідер Конгресу російських громад Криму і відповідальний секретар ще однієї Координаційної Ради організацій російських співвітчизників автономії Сергій Шувайников каже, що зараз у Криму існує понад 100 організацій, які вважають себе проросійськими, але «добре, якщо з них працює 5-6 організацій». За його словами, окремі лідери проросійських організацій «просто прагнуть сподобатися Росії, довести, що вони, мовляв, найбільш проросійські, і за це у майбутньому отримати величезні кошти, які планує Росія на допомогу співвітчизникам».

А у вихідні в Києві було створено ще одну структуру російських співвітчизників. Громадську організацію «Всеукраїнське об`єднання російських співвітчизників» очолив інший кримчанин – депутат Верховної Ради Криму від Блоку Наталії Вітренко «Народна опозиція», лідер кримської організації ПСПУ Валерій Іванов.

(Сімферополь – Київ – Прага)


  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG