Доступність посилання

ТОП новини

До візиту лівійського лідера Муамара Каддафі


Архівне фото – Лівійський лідер Муамар Каддафі вітає Президента Віктора Ющенка у Тріполі 7 квітня 2008 р.
Архівне фото – Лівійський лідер Муамар Каддафі вітає Президента Віктора Ющенка у Тріполі 7 квітня 2008 р.

Київ – Сьогодні до Києва на запрошення Президента Віктора Ющенка прибуває лідер Лівійської Джамахірії Муамар Каддафі. Це перший в історії незалежної України державний візит фактичного глави цієї африканської арабської держави.

Офіційна програма візиту передбачає переговори Віктора Ющенка і Муамара Каддафі «віч–на–віч» та у складі урядових і бізнесових делегацій України і Лівії. За словами заступника голови державного секретаріату Андрія Гончарука, в останні роки Лівія перетворилась на «торговельні ворота в Африку», тож серед проблем, які обговорюватимуть у Києві Ющенко і Каддафі, буде і можливість підтримки Лівією українського поступу на африканський ринок товарів і послуг.

«Існують ті напрямки взаємного співробітництва, які заслуговують на увагу: авіабудівна промисловість, співробітництво у нафтогазовій галузі, у галузі ВТС (військово-технічної сфери) – з певним акцентом на створення ремонтних баз і в Україні, і у Лівії», – зазначив Андрій Гончарук.

Експерт Радіо Вільний Ірак Михайло Аландаренко вказує на те, що Україні дуже потрібна нафта, а Лівії – пшениця: «І те, і те є у цих країнах, і вони можуть про це домовитись. Тим більше, що Америка зняла санкції з Лівії, тож Україна може спокійно з Лівією співпрацювати. Ще одним аспектом співробітництва може бути постачання української зброї до Лівії, але такі переговори не дуже афішують».

Візит Муамара Каддафі викликав значний інтерес українських мас-медіа: адже лідера лівійської революції спецслужби США, Ізраїлю й Інтерпол звинувачували у підтримці міжнародного тероризму. Правозахисники звинувачують його у порушенні прав людини і знищенні опозиції у Лівії.

Минулого літа лише завдяки втручанню Президента Франції вдалося врятувати від страти болгарських медиків, яких лівійська влада звинуватила у спеціальному зараженні дітей СНІД-ом: Ніколя Саркозі особисто переговорив з Муамаром Каддафі, і останній скасував смертний вирок.

Цього року син лівійського лідера опинився у центрі скандалу у Швейцарії: він побив готельну обслугу і відмовився сплачувати штраф.При спробі притягти його до відповідальності старший Каддафі пообіцяв перекрити Швейцарії доступ до лівійських енергоносіїв.

Муамар Каддафі відкидає усі звинувачення проти нього та його родини.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG