Доступність посилання

ТОП новини

Вибори в США


Віктор Каспрук та Мирон Василик у студії Радіо Свобода
Віктор Каспрук та Мирон Василик у студії Радіо Свобода

Гості Вечірньої Свободи: Віктор Каспрук - політолог та Мирон Василик - громадянин США, член Американської Торговельної Палати в Україні

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Пане Володимире, за кого здебільшого українська громада в США голосує: за Обаму чи МакКейна? І чому?
Володимир Могучій: Наша еміграція трохи розділена. Старші за МакКейна, але молодь більше за Обамою.
Володимир Могучій:
Наша еміграція трохи розділена. Старші — за МакКейна, але молодь більше за Обамою. Обома захопив уяву молоді, і молодь за ним стремить, підтримує і старається голосувати якнайбільше.
Роман Скрипін: А чим таким захопив голови молодих українців Барак Обама?
Володимир Могучій: В Америці взагалі молоді дуже розчаровані президентом Бушем, і як він провадив цю країну. МакКейн підтримував цілий час Буша, і навіть в кампанії показували МакКейна і Буша разом, а то молодим людям дуже разило. Вони тоді більше пригорнулися до Обами.
Роман Скрипін: А Ви особисто за кого віддали свій голос?
Володимир Могучій: Я якраз чекав піти голосувати. У нас ще відчинено буде 6 годин голосування. Я сам стараюся за Обамою. І моя ціла родина за Обамою більш.
Роман Скрипін: То Ви до молодих належите у такому випадку?
Володимир Могучій: Я не є молодий, але молодий духом.
Роман Скрипін: Пане Василик, за кого Ви голосували б, якщо б Ви голосували?
Мирон Василик: Я республіканець. Я не можу підтримувати МакКейна. Ця політика, яку він пропонує, продовження Буша, то це якраз те, що не потрібно Україні.
Мирон Василик:
Я не голосував. Я свідомо не голосував, тому що в мене фактично не було вибору в цих виборах. Я республіканець. Я не можу підтримувати МакКейна. Я вважаю, що ця політика, яку він пропонує, продовження Буша, то це якраз те, що не потрібно Україні.
Моя сестра за Обаму голосувала. А батьки, мабуть, за МакКейна. Тому я поділяю ту думку, що молодь за Обаму, а старше покоління, мабуть, за МакКейна.
Роман Скрипін: Тобто, Ви не могли віддати свій голос за Обаму, оскільки він – демократ, а за МакКейна Ви не могли голосувати через власні якісь переконання. Правильно?
Мирон Василик: Абсолютно.
Роман Скрипін: Я тепер звертаюся до обох гостей. Поясніть, що називається «на пальцях», яка різниця поміж МакКейном чи Обамою?
От я дивлюся карикатуру, яку сьогодні роздрукував з Інтернету. Це російський художник. І тут МакКейн і Обама утворюють одне коло, тобто як інь і янь. Розумієте? Тобто, різниці поміж ними за великим рахунком ніякої.
Віктор Каспрук: Справа в тому, що якщо взагалі дивитися з цієї точки зору, то, можливо, так. Але, принаймні, Обама виглядає більш перспективно, тому що 47 років – це не 72 роки.
Віктор Каспрук: Якщо уважно послухати за ці місяці, що говорив Обама, то існує велика ймовірність, що Обама може спровокувати в США своєрідну «перестройку», як це зробив Горбачов.
Якби я був американцем, то, звичайно, я, з одного боку, тяжів би до Обами. Але справа в тім, що МакКейн – це не є Буш. Американська преса його дуже часто ототожнювала. Я з цим абсолютно не згоден.
Звичайно, можливо, Америці потрібні якісь зміни. Але якщо уважно послухати за ці місяці, що говорив Обама, то існує велика ймовірність, що Обама може спровокувати в США своєрідну «перестройку», як це зробив Горбачов.
І якщо ми бачимо економічну світову кризу і кризу в США…
Роман Скрипін: Це Ви до чого? Що США розпадуться на окремі 51 штат чи що?
Віктор Каспрук: Вони не розпадуться. Але він радикально налаштований на великі зміни. Під час кризи великі зміни можуть привести до великих втрат, тому що та система, яка була заскладена батьками-засновниками Америки, вона до цього часу була досить стабільна. Обама націлюється на те, щоб внести певні корекції, певні зміни, які можуть мати наслідки для Америки.
І тому якби я був американцем, я голосував би за МакКейна. Хоча в цьому разі це, можливо, навіть була б Сара Пелін, тому що невідомо, скільки часу на цій посаді буде сам МакКейн, так як він дійсно найстаріший президент буде.
Роман Скрипін: 72 – це не 92.
Пане Василик, яка різниця поміж МакКейном і Обамою? Чому для Вас цей вибір перестав бути можливий? І чи є дійсно різниця поміж двома кандидатами?
Мирон Василик: Я керувався тим фактом, що дійсно, я вважаю, для Америки зараз найголовніше питання – це економічне питання. На другому місці, я сказав би, медичне і соціальне страхування.
Мирон Василик: Сьогодні майже одна третина американців не є захищені. І республіканці за останні роки, скільки вони при владі, 20 з 28 нічого не зробили, щоб цю дилему чи цю проблему для американців вирішити.
Сьогодні майже одна третина американців не є захищені. Якщо вони залишаються без роботи, то фактично вони не мають медичного страхування, соціального страхування, і за це платити прийдеться дуже дорого для них.
У моїй сім’ї є такий випадок, де члени моєї сім’ї незахищені, їм приходиться платити за медикаменти, інші послуги дуже дорого. Я вважаю, що це просто несправедливо. І республіканці за останні роки, скільки вони при владі, 20 з 28 нічого не зробили, щоби цю дилему чи цю проблему для американців вирішити.
А щодо економічних реформ — дійсно,потрібні радикальні реформи в економіці. МакКейн затісно пов'язаний з Бушем. Я не вірю, що він зможе провести будь-які економічні реформи, тому що їхня економіка пов’язана з економікою війни. І це якраз та економіка, яка призвела до глобальної економічної кризи.
Мирон Василик: Щодо економічних реформ, дійсно потрібні радикальні реформи в економіці. МакКейн затісно пов'язаний з Бушем. Я не вірю, що він зможе провести будь-які економічні реформи, тому що їхня економіка пов’язана з економікою війни.
Я просто вважаю, що сьогодні потрібні радикальні зміни, щоб економіку війни перетворити на економіку споживання чи економіку розбудови інфраструктури.
Роман Скрипін: І новий президент США в будь-якому випадку змушений буде знайомитися з Україною наново. Так чи ні?
Віктор Каспрук: По суті так, але з тією Україною, з якою він познайомиться, я думаю, що це буде досить печально, тому що з такого розбрату, в якому є Україна, її треба витягувати.
І нам дуже не повезло, що практично цей рік і останній рік перегонів президентських Україна випала з поля зору по-справжньому американців, і ми не отримали тієї допомоги, яку могли б отримати.
Роман Скрипін: Яку ж допомогу ми могли отримати з боку США?
Віктор Каспрук: Ну, та ж допомога з ПДЧ, та ж допомога на міжнародній арені, тому що американський президент зараз не має тієї ваги, яку він має стабільно завжди.
Роман Скрипін: А американський президент знову ж таки не Санта Клаус, правда ж, який щось зробить для України? Більше, ніж Україна сама для себе, ніхто не зробить.
Віктор Каспрук: А в нас немає кому робити.
Роман Скрипін: 46 мільйонів. Немає кому робити?
Віктор Каспрук: Ну, в нас є еліти, які працюють на себе. От у чому справа.
Америка – це є певний захист і певний тиск на нашу еліту, так як активи наших еліт, так званих політиків, є на Заході, можливий певний тиск на цих політиків.
А цей рік випав. Чим скористався, з моєї точки зору, Путін.
Роман Скрипін: Пане Василик, новий президент все рівно буде наново знайомитися. Чи ці двоє кандидатів щось знають про Україну?
Мирон Василик: Вони можуть знати мало або багато, але справа в тому, що не вони будуть вирішувати ставлення до України. Є штат радників, є штат міністрів, є все ж таки глава Держдепартаменту і по одній стороні, і по іншій стороні є фахівці, які обізнані з Україною, знають проблеми України. І мені здається, що вони знайдуть чи в одній партії, чи в іншій партії досить-таки прихильні ставлення.
Тому я думаю, що ці люди будуть тим мостом, щоб чи то президент Обама, чи то президент МакКейн стали більш обізнаними щодо України.
Роман Скрипін: Але виходить тоді, що нам все рівно, хто буде президентом. Ну, принаймні, нам…
Мирон Василик: Якщо чесно, то я вважаю, що все рівно.
Роман Скрипін: …має бути все рівно, оскільки ми на це не впливаємо, ми не обираємо президентів у США.
Але постійне запитання, яке виникає, коли відбуваються вибори в США: хто ж ліпший для України?
От хто кращий для України — МакКейн чи Обама?
Віктор Каспрук: МакКейн — сталий антикомуніст. Я вважаю, що герой в’єтнамської війни МакКейн — ліпший для України.
Віктор Каспрук:
МакКейнт — сталий антикомуніст. Я вважаю, що герой в’єтнамської війни МакКейн — ліпший для України.
Роман Скрипін: Тепер думка Мирона Василика: хто ліпший для України?
Мирон Василик: Для світової економіки загалом ліпший Обама.
І, звичайно, я погоджуюся зі співбесідником, але американці люблять ризикувати. Це великий ризик, звичайно.
Але є всі сигнали, що не тільки буде Обама очолювати виконавчу владу, але законодавча влада теж буде в руках демократів. Тому я вважаю, що ті реформи, які він має на меті провести, він, принаймні, може це зробити, тому що буде законодавчий орган, який повинен його підтримувати.
Мирон Василик: І для світової економіки, і для України Обама краще…
Тому мені здається, що ризикувати треба. І для світової економіки, і для України Обама краще…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG