Доступність посилання

ТОП новини

«Прощавай, зброє?» Українська міліція оголосила місячник добровільної здачі зброї


Від листопада в усіх, хто має незареєстровану зброю в Україні, є змога здати її міліції. Грошей за це правоохоронці не обіцяють, зате можна буде уникнути «відсидки» за «незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами» (це одна зі статей Карного кодексу, за якою «у місцях не дуже віддалених» можна опинитися на п’ять років). Чи багато таких охочих і наскільки багато зброї гуляє серед пересічних людей? Чи варто дозволяти українцям, що не мають проблем із законом, вільно купувати зброю?

Куди звертатися та на що сподіватися?

Такий місячник міліція проводить не вперше. У березні цього року органам внутрішніх справ здали майже 5 тисяч рушниць, пістолетів, автоматів, гранатометів тощо. А ще 450 снарядів, десятки мін, гранат та запали до них. Куди ж звертатися, куди йти громадянинові, в якого «завалявся» ствол, розповів начальник управління дозвільної системи департаменту громадської безпеки МВС Валентин Ведмідь. «Практично в кожному районі за місцем проживання є інспектор дозвільної системи, а в обласному управлінні ж сектори й відділи дозвільної системи. Куди можна звернутися і здати зброю. Повинні приймати навіть чергові частини. Людина пише заяву і здає зброю. Повинні розібратися в цьому питанні».

Валентин Ведмідь також наголосив: «На гроші охочим здати зброю розраховувати не варто». До того ж, слід пам’ятати про статтю 263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». За носіння, зберігання, придбання, виготовлення без дозволу вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), вибухівки «світить» від 2 до 5 років позбавлення волі, говорить Валентин Ведмідь.

В Італії, на відміну від США, закони стосовно зброї суворіші


У США друга поправка Конституції дозволяє зберігати і носити зброю. Водночас у цій країні десятиліттями триває запекла дискусія, чи варто скасувати таку поправку, тим більше почастішали немотивовані серійні вбивства, наприклад, у школах. Чи готові американці все ж таки скасувати цю поправку, розповідає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн. «Верховний суд США у червні цього року підтвердив правомірність другої поправки, в якій говориться: «Оскільки для безпеки вільної держави потрібна добре організована міліція, то право народу володіти і носити зброю не підлягає обмеженням. Це нечітке формулювання давало привід для різного тлумачення. Прихильники суворішого контролю говорили, що конгрес, приймаючи поправку, мав на увазі володіння зброєю в рамках військової та поліцейської служби».

В Італії, на відміну від США, закони стосовно зброї суворіші. Хоча на рівень злочинності це не впливає, розповідає італійська кореспондентка Радіо Свобода Наталка Кудрик. «20 років тому будь-який психічно здоровий італієць міг придбати і носити зброю для самооборони без особливих обмежень. Нині пістолет можуть мати громадяни певних категорій, які, за висновками префектури, потребують захисту чи охорони. Це водії інкасаційного транспорту, власники магазинів коштовностей, одним словом, люди ризикованих професій, а також особи, котрим загрожує викрадення».

Маючи пістолет, можна не встигнути ним скористатися

Начальник управління дозвільної системи департаменту громадської безпеки МВС Валентин Ведмідь категорично проти вільного продажу зброї в Україні. І одним із аргументів на користь своєї думки він наводить такий. Навіть якщо у вас виникла екстремальна ситуація і Ви маєте, наприклад, пістолет, може бути, що ви не зможете і не встигнете ним скористатися. «Колись я хотів носити пістолет Макарова постійно і просився у свого керівника, на що він мені відповів: «Якщо у тебе в голові є мізки, значить тобі пістолет не потрібен, а якщо в тебе немає мізків, то навіщо тобі той пістолет?» - розумна річ, якої я дотримуюся до сьогоднішнього дня. До речі, не думайте, що людина може швидко зреагувати в неадекватній ситуації, схватитися за пістолет і захиститися». Для того, щоб захищатися, потрібно постійно володіти цією зброєю.

Правозахисник Дмитро Гройсман теж не вірить у те, що зброя захистить невинну жертву від нападника. Злодій на те і злодій, що завдає удару найчастіше зненацька і підготовлено. А проти раптової атаки ніякий «Макаров» або «Стечкін» не допоможе. «Люди, які наполягають на вільному продажу зброї, переконані, що людина озброєна зможе себе ефективно захищати. У той же час, як свідчить практика, це не так (насамперед, практика США)».

«Злочинці й так мають зброю, а добропорядні громадяни беззахисні»

Натомість юрист Тетяна Монтян виступає за легалізацію зброї в Україні. «Злочинці і так її мають, а добропорядні громадяни – беззахисні. Кожен, хто хоче мати зброю, її має, але вона повинна бути зареєстрована. В Україні ніякого контролю бути не може, тому що у нас занадто високий рівень корупції».

Журналіст, який пише на кримінальні теми, Олег Єльцов, переконаний, що однозначної відповіді на запитання, чи варто дозволяти вільний продаж зброї, немає. «З одного боку, для злочинця є страшною навіть сама загроза того, що жертва може мати зброю. Але з іншого боку, будуть розбори по п’янках і гулянках».

Загалом у світі нараховується 639 мільйонів одиниць вогнепальної зброї – по одному автомату, пістолету або гвинтівці на кожні 10 осіб, включаючи немовлят. Щороку виробляють 14 мільярдів бойових набоїв – по 2 штуки на кожну людини на планеті. Такі дані наводила міжнародна неурядова правозахисна організація «Amnesty International».

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG