Доступність посилання

ТОП новини

Америка обирає нового президента


Черги до виборчої дільниці, Канзас-Сіті, Штат Міссурі, 4 листопада 2008 р.
Черги до виборчої дільниці, Канзас-Сіті, Штат Міссурі, 4 листопада 2008 р.

Нью-Йорк – 4 листопада у Сполучених Штатах обирають нового президента. Згідно з опитуваннями громадської думки, перевагу має сенатор-демократ Барак Обама. Однак і республіканський кандидат сенатор Джон МакКейн теж вірить у перемогу. Про те, хто переможе, дізнаємося невдовзі, а поки що Америка голосує. Як це робиться за океаном?

Я пішов о сьомій ранку на виборчу дільницю, яка відкрилася о шостій.

У нашому містечку Гартсдейл дільниця, як завжди, розмістилася у приміщенні місцевої середньої школи.

В актовому залі сидять секретарі. Це добровольці з Ліги американських жінок. Перед ними книги зареєстрованих виборців. Ставлю підпис проти свого прізвища, отримую талон і йду до кабіни, де стоїть автомат для голосування з маленькими важелями проти кожного прізвища кандидата.

Там вказано, яка партія його висуває – демократична, республіканська, лібертаріанська чи партія під назвою «Право на життя» – це противники абортів.

Кандидатів багато, бо ж ми сьогодні обираємо не лише президента США, а й переобираємо усю нашу місцеву адміністрацію – мера містечка, членів міськради, сенатора штатних законодавчих зборів, суддів тощо.

Розпитую тих, хто проголосував, таке собі аматорське дослідження експромтом. Більшість – за Обаму. Це не означає, що така картина типова для всієї країни, звичайно, але і штат Нью-Йорк і наше графство Вестчестер традиційно демократичні.

До речі, опитування після голосування роблять професійно. І хоча виборчі дільниці відкриті до 9-ї вечора, деякі результати на сході Америки вже відомі. Та їх поки що не оприлюднюють, щоб не вплинути на настрої виборців на заході країни. Адже, коли, скажімо, у Нью-Йорку дев’ята ранку, у Лос-Анджелесі – шоста. І там виборчі дільниці щойно відчинилися.

Уже відомо, що активність виборців екстраординарна, просто небачена. Наприклад, у Чесапіку, Вірджинії 1000 виборців очікували відкриття дільниці. У Чапакуа, Нью-Йорк, за словами члена виборчої комісії, «опів на восьму проголосувало стільки народу, скільки було о 12 годині чотири роки тому».

Чому вибори у вівторок на початку листопада?

Можливо, наших читачів цікавить, чому американські президентські вибори завжди відбуваються у перший вівторок після першого понеділка у листопаді.

Так вирішив Конгрес ще в ті часи, коли Америка була заселена переважно фермерами, селянами. Отож, листопад – це час, коли врожай уже зібрали, а погода ще не така погана і люди можуть подорожувати до виборчих дільниць.

Щодо вівторка, то тут теж був практичний сенс. 1845 року основним видом транспорту були коні. До дільниці у містечку треба було добиратися подекуди цілу добу. Крім того, прагнули визначити такий день, щоб він не збігався з релігійними святами, коли люди відпочивають.

Конгрес призначив для виборів вівторок з тим, щоб громадяни понеділок витрачали на дорогу до виборчої дільниці, а у середу поверталися додому. Тож у вівторок селяни голосували, а коні відпочивали.

Традиція залишилася, хоча Америка, як і весь світ, змінилися докорінно.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG