Доступність посилання

ТОП новини

Вибори президента США: кандидати вже проголосували


Кандидат на президента від Демократичної партії Барак Обама проголосував у штаті Іллінойс, республіканець Джон МакКейн, у супроводі дружини, віддав голос на виборчій дільниці в Аризоні, у штаті, від якого його обрали до сенату.

Барака Обаму на дільницю, розташовану в одній зі шкіл Чикаго, супроводжували його дружина Мішель та дві дочки.

У багатьох штатах перед виборчими дільницями вишикувалися довгі черги з охочих віддати свій голос на виборах президента.

Очікують безпрецедентно високої активності виборців – щонайменше 130 мільйонів, що складає понад 60% американців, які мають право голосу.

Близько 30 мільйонів громадян проголосували достроково – це рекордний показник.

Сара Пейлін, яка є кандидатом на віце-президента в разі перемоги республіканця МакКейна, проголосувавши на Алясці, заявила: «Завтра, я сподіваюся, я молюся, я вірю, що зможу прокинутися обраною віце-президентом і розпочати роботу в перехідному режимі разом із обраним президентом Джоном МакКейном. Я так хочу працювати на благо американського народу! Ми дуже оптимістично, дуже впевнено дивимося на те, що станеться сьогодні».

А сенатор Джозеф Байден, який в разі перемоги демократа Обами обійме посаду віце-президента, проголосував у штаті Делавер.

А сенатор Гіларі Клинтон, яка у праймеріз боролася за номінацію від демократичної партії разом з Бараком Обамою, голосуючи у Нью-Йорку, заявила: «Мені було дуже приємно бачити, як люди реагували на виборчу кампанію Демократичної партії, на позицію Барака Обами, особливо зі середини вересня, в умовах фінансової кризи. Виборці зрозуміли, що нам потрібен серйозний президент у серйозні часи. На мою думку, Барак показав себе надійним, спокійним та ефективним лідером перед обличчям цієї кризи».

Якщо переможе Барак Обама, то він стане першим темношкірим президентом США за всю історію країни, а Джон МакКейн є найстаршим кандидатом, що балотується на перший термін.

Крім президента, американці обирають усіх 435 членів Палати представників Конгресу, а також 35 зі 100 сенаторів.

Попередні результати голосування будуть відомі у понеділок вранці.

За перебігом виборів у США в реальному часі стежте на сайті Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG