Доступність посилання

ТОП новини

Перемогу Обами святкують від Кенії до Японії. Світові лідери сподіваються на поліпшення відносин зі США


США -- Прихильники демократів святкують перемогу Барака Обами, Лас-Вегас, 5 листопада 2008 р.
США -- Прихильники демократів святкують перемогу Барака Обами, Лас-Вегас, 5 листопада 2008 р.

Прага – З усіх кінців світу надходять привітання Бараку Обамі як наступному президентові Сполучених Штатів. Світові лідери сподіваються поліпшити відносини з новим американським керівництвом, і разом з тим багато хто звертає увагу на історичне значення його перемоги як першого господаря Білого Дому з африканським корінням.

Барак Обама сповнив мрію легендарного американського борця з расизмом Мартіна Лютера Кінґа. Так вважає прем’єр Австралії Кевін Рудд. «Історична перемога сенатора Обами на цих виборах надихнула народ за допомогою послання надії. Це послання стосується не лише майбутнього Америки, але й цілого світу також», – переконаний австралійський лідер.

Кенія, де народився батько нового американського президента, навіть оголосила 6 листопада національним святом, щоб відзначити його перемогу. А в столиці Кенії, Найробі, щойно відбулася прем’єра м’юзиклу на честь Обами.

Святкують і жителі двох маленьких японських містечок із однойменною назвою – Обама.

Дізнавшись про перемогу Барака Обами, діти танцювали традиційні гавайські танці, адже новий керманич Америки народився на Гаваях. Один із організаторів акції Тацуя Сано тепер мріє повезти дітей за океан: «Ми хочемо поїхати до Білого Дому і танцювати на інавгурації Обами».

Від Сіднея в Австралії до Ріо-де-Женейро у Бразилії тисячі людей святкували перемогу Барака Обами. Бенкети проводили і в ресторанах, і приватних домівках, і навіть на пляжі.

Надія на поліпшення двосторонніх відносин

Світові лідери, разом зі словами привітання, висловлюють свої очікування від нового господаря Білого Дому. Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу сподівається на новий етап у трансатлантичному діалозі.

«Це поворотній момент для Сполучених Штатів. Можливо, це поворотній момент для світу. У Європі ми сподіваємося разом з президентом Обамою здійснити амбітну програму глобалізації – подолати фінансову кризу, сприяти зростанню та новим можливостям, боротися з кліматичними змінами», – заявив Баррозу.

А президент Росії Дмитро Медвєдєв використав своє перше щорічне звернення до народу, щоб гостро розкритикувати зовнішню американську політику. Кремль протестує проти планів США розгорнути протиракетний щит у Європі. Разом з тим Медвєдєв сподівається, що нова американська влада поліпшить відносини з Росією. «У нас немає проблем з американським народом. У нас немає вродженого антиамериканізму, і ми сподіваємося, що наш партнер, нова адміністрація Сполучених Штатів зробить вибір на користь повноцінних відносин з Росією», – зазначив російський президент.

Підвищення рівня двостороннього діалогу очікує від Барака Обами і президент Китаю Ху Цзіньтао.

В Японії прем’єр Таро Асо пообіцяв спільно працювати з новим американським лідером, щоб зміцнити японсько-американський альянс.

Президент Афганістану Хамід Карзай висловив сподівання, що новий президент США принесе його країні «мир та процвітання».

Певність у тому, що ізраїльсько-американська дружба має яскраве майбутнє висловило і зовнішньополітичне відомство Ізраїлю. А президент Ізраїлю Шимон Перес заявив: «Я хочу привітати новообраного президента – молодого, свіжого, обіцяючого, того, який представляє зміни і який їх запроваджує».

А палестинський президент Махмуд Аббас закликав Обаму прискорити зусилля, щоб досягти мирної угоди між палестинцями та ізраїльтянами.

В Іраку міністр закордонних справ Хошияр Зебарі бачить перемогу кандидата від Демократичної партії як нагоду розбудувати «успішне партнерство між обома країнами».

Обама виступав проти вторгнення до Іраку в 2003 році і закликав до повного виведення американських військ з цієї країни протягом 16 місяців.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG