Доступність посилання

ТОП новини

Новий президент США має бути Гераклом, бо розпочинається найважче (європейська преса)


Прага – Вся європейська преса називає перемогу Барака Обами на президентських виборах в США не лише «історичною та епохальною», але й «дуже зобов’язуючою», заважаючи на те, які важкі завдання стоять перед новим президентом держави, що є світовим лідером. Оглядачі вважають, що пам’ять про успішну передвиборну кампанію скоро відійде у минуле і залишаться проблеми, яких не мали навіть Авраам Лінкольн і Рузвельт у час «Великої депресії». Не забувають у європейських газетах і про проблеми української влади та політичної долі Президента Віктора Ющенка.

Лондонська «Таймз» вважає, що перемога Барака Обами – це «початок нової епохи в американському політичному житті», бо на політичну арену вийшов якісно новий політичний лідер, якого вважали «недосвідченим аутсайдером». Разом з тим «Таймз» пише, що новий глава Білого Дому постав перед «небаченими проблемами», не лише провалами у зовнішній політиці, двома війнами, а й глобальною кризою, яка загрожує Америці також стати аутсайдером перед «азійським економічним натиском».

Інша лондонська газета – «Індепендент» – не сумнівається, що європейські очікування щодо «мирного» і «дружнього» Обами — це все «самообман», бо, на думку газети, цей лідер «піде з великим дубцем у руках, який йому дістався від Теодора Рузвельта», і це «скоріше розділить США та Європу, аніж об’єднає». Першим тестом, як вважає «Індепендент», буде Афганістан, коли Обама, користуючись ще «медовим місяцем», вимагатиме від Європи значного розширення військової присутності в Афганістані.

Німецька «Дер Таґесшпіґель» розповідає, як святкували перемогу Обами в Кенії, на батьківщині його батька. «Навіть суцільна злива не завадила сотням людей у селі Коґело співати і танцювати, адже їм було що відзначати: син одного з вихідців із племені Луо має стати президентом однієї з найвеличніших націй світу». Німецьке видання наголошує, що святкують перемогу Обами по всій Кенії.

Британська «Дейлі Телеґраф» не сумнівається, що Обамі не дадуть чекати інавгурації, бо вже 15 листопада у Вашингтоні зберуться всі світові лідери для обговорення шляхів уникнення глобальної депресії і цією проблемою має займатися вже не Буш, а Обама, стверджує «Дейлі Телеґраф».

«Віктор Ющенко у своїй «грі в кості» щодо нових виборів підкинув гральні кубики, не маючи щонайменшого уявлення, як вони впадуть»,— пише на сторінках «Індепендент» американський професор українського походження Тарас Кузьо, відомий за своїми попередніми публікаціями як неприхований прихильник Юлії Тимошенко й супротивник Віктора Ющенка. Цей експерт переконаний, що, за його словами, нинішня політична гра Ющенка зі ставкою на союз з Партією регіонів є програшною для українського Президента. На думку Кузя, навіть на дострокових парламентських виборах нинішній прем’єр Юлія Тимошенко має шанс перемогти і знову стати главою уряду. Цей експерт не сумнівається, що планам Ющенка на «технічного» прем’єра, наприклад, Арсенія Яценюка, також не дано здійснитися, як і намаганням Президента досягнути політичного союзу з олігархами, котрі, побачивши мізерну підтримку Президента у новій Верховній Раді, просто від нього відвернуться.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG