Доступність посилання

ТОП новини

НАТО і ЄС стурбовані ракетними планами Москви


Цей крок Москви не сприятиме покращенню відносин між НАТО та Росією, заявив у Брюсселі представник НАТО Роберт Пщел.

За його словами, «Альянс стурбований проблемою, чи відповідає можливе розміщення ракет в Калінінградській області діючим угодам про контроль над звичайним озброєнням в Європі, котрі є досить важливими для європейської безпеки».

Сумніви з приводу планів Росії висловила і комісар ЄС із зовнішніх відносин Беніта Ферреро Вальднер. За її словами, це не підвищить рівня безпеки в Європі. «Я запитую себе, наскільки така заява сумісна із запропонованою президентом Росії новою стратегією безпеки в Європі... Для мене це сюрприз, причому не з приємних», – зазначила єврокомісар, звертаючись до членів комісії з міжнародних справ Європейського парламенту.

Про те, що Росія розгорне ракетний комплекс у Калінінградській області, заявив президент Росії Дмитро Медведєв, виступаючи у середу зі своїм першим щорічним посланням до парламенту – Федеральних зборів.

«Для нейтралізації в разі необхідності системи ПРО (в Європі) в Калінінградській області буде розгорнено ракетний комплекс «Іскандер», – сказав Медведєв, додавши, що для цього буде використано ресурси Військово-морських сил Росії.

Крім цього, за словами російського президента, з території Калінінградської області буде організоване радіопридушення об’єктів ПРО в Чехії та Польщі. За словами Медведєва, «ці заходи є вимушеними».

Представник Держдепартаменту США Шон Маккормак назвав дії російського керівництва такими, що викликають розчарування.

Виступаючи у Вашингтоні на брифінгу для журналістів, він наголосив, що елементи американської ПРО в Європі не націлені проти стратегічного потенціалу Росії і не мають на меті його нейтралізувати. Маккормак припустив, що згодом росіяни це зрозуміють.
XS
SM
MD
LG