Доступність посилання

ТОП новини

Енергоаудит будівель допоможуть провести німецькі фахівці


Івано-Франківськ – Чотири міста України: Чернігів, Новоград-Волинський, Миргород та Івано-Франківськ — братимуть участь в українсько-німецькому проекті «Енергоефективність у будівлях». Стартує він сьогодні в обласному центрі Прикарпаття. Основним результатом стане аудит будівель щодо використання джерел енергії.

Про тепло якраз на часі говорити. Ще ніколи так не затягувався початок опалювального сезону. У школах Івано-Франківська змушені були достроково розпочати канікули, скорочувати тривалість уроків, учнів початкових класів у деякі дні відправляли додому.

Директор школи-садка № 7 Марія Ільків розповідає, що завдяки Програмі розвитку ООН змогли замінити у себе 58 вікон на пластикові, і у тих кімнатах на кілька градусів було тепліше. Та через нестабільну ситуацію в Україні в цьому році програма не діє, зібрані 30 тис. грн., за які хотіли замінити ще вікна та вхідні двері, не використовуються. Але не може бути економія задля економії, каже Марія Ільків.

«Ми в дошкільних закладах, бюджетних організаціях зобов’язані економити. Але я як директор не можу економити за рахунок здоров’я дітей, тобто порушуючи їхні права», – зазначила директор школи-садка.

Досвід енергоощадності у прикарпатців є

Економія і енергоефективність – не зовсім тотожні речі. Заощаджувати не на температурі в шкільних класах чи лікарняних палатах, а впроваджувати енергоощадні технології – такою є ідея Концепції енергозбереження, прийнятої в Івано-Франківську.

Місто першим в Україні впровадило дисплей-програму, яка показує використання і економію енергоресурсів у бюджетних закладах. Зараз її мають і львів’яни. Побудова у місті двох когенераційних установок дала змогу наполовину зменшити витрати електроенергії в «Теплокомуненерго». На деяких котельнях перешли на альтернативне опалення. У школах, лікувальних закладах встановлюють лічильники електроенергії, замінюють вікна на пластикові.

І поки що прикарпатський обласний центр – єдине українське місто, яке входить у проект місцевої енергетичної політики «Енерджі Сіті», що об’єднує 500 муніципалітетів Європи. Власне тому і було вибрано Івано-Франківськ як одне з міст нового українсько-німецького проекту.

«Завдання цього проекту – ознайомитися з німецьким досвідом у цьому напрямку, а також провести аудит усіх будівель у 4-х містах України, задіяних у проекті. Маємо надію, що цей проект допоможе зробити енергоаудит цілого міста, щоб у перспективі визначити і нову систему опалення м.Івано-Франківська, і що потрібно зробити, щоб енергоощадливість увійшла в життя кожного будинку», – зазначив начальник управління економічного і євроінтергаційного розвитку Івано-Франківського міськвиконкому Богдан Білик.

Перший семінар-тренінг проведуть фахівці німецького Товариства технічного співробітництва за проблематикою комунального енергетичного менеджменту.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG