Доступність посилання

ТОП новини

«Надзвичайна подія» – початок жіночої медичної освіти в Києві


Київ – 1906-го року у Києві при Вищих жіночих курсах було започатковано медичне відділення.Жінки-студентки отримали можливість навчатися медицині (чоловіки опановували цю науку на відповідному факультеті університету Святого Володимира).

Програма викладання відповідала університетській, термін навчання становив 5 років, але статусу державного навчального закладу відділення не мало. І тому працювало на благодійні кошти, які надходили від викладачів, київських підприємців і навіть всесвітньо відомих митців.

«Надзвичайна подія! Величезна зала Купецького зібрання переповнена представниками мислячої київської публіки, – так починається стаття в газеті «Кієвлянін» 1906-го року, яка розповідає про видатну подію: «Всіх скликав сюди голосний заклик оперного богатиря Федора Шаляпіна про допомогу справі облаштування жіночого медичного відділення у Києві». Дорогі квитки були продані всі і негайно. Ті, кому не пощастило потрапити на концерт, приходили до каси і залишали, – як пише автор, – «хто карбованець, хто два і потім поспіхом поверталися додому, задоволені тим, що їм вдалося покласти свою лепту на вівтар суспільного блага».

Тож збір з концерту всесвітньо відомого баса становив тридцять тисяч карбованців. До цієї суми один із київських цукрових королів пожертвував на утримання медичного відділення щорічний прибуток з одного зі своїх цукрових заводів. Власник цегляних заводів подарував кілька мільйонів цегли на побудову окремого приміщення для відділення. А завдяки пожертві київських видавців навчальний заклад отримав рідкісну багатотомну бібліотеку.

Міська влада, коли почула імена благодійників закладу і масштаби їхніх внесків, негайно також вирішила засвітитися у списку жертводавців і, як пише газета «Кієвлянін», – «подарувала обширну ділянку землі на побудову приміщення медичного відділення, також видала субсидію і дала студенткам дозвіл на практику в Олександрівській лікарні».

Медичне відділення при Вищих жіночих курсах з часом трансформувалося в жіночий медінститут і на початку 20-х років минулого століття, об’єднавшись з медичним факультетом університету Святого Володимира, вони започаткували Київський медінститут, який сьогодні носить ім’я академіка Олександра Богомольця.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG