Доступність посилання

ТОП новини

Кадрові виклики новообраного американського президента


Прага – Вигравши президентські вибори, Барак Обама має трішки більше ніж два місяці, щоб зібрати свою команду. Перед новообраним президентом дуже багато викликів, від економічних до зовнішньополітичних, від екології до енергетики. Обама хоче, щоб до дня інаугурації, 20 січня, ця команда була у повному складі.

Конгресмен від Демократичної партії Рем Емануель
У Вашингтоні подейкують, що Барак Обама вже визначився щодо однієї з найважливіших посад у його адміністрації – керівника апарату. Цю посаду Обама запропонував своєму землякові. Конгресмен від Демократичної партії Рем Емануель, як і Обама, походить з Чікаґо. Йому 48 і він добре натренувався при президентові Біллу Клінтоні, будучи його старшим радником. Цей неординарний чоловік має прізвисько Рембо і його часто називають політичним пітбулом, хоча в молодості пан Емануель займався балетом.

Керівник президентського штабу – важлива і впливова посада. Ця людина організує роботу Білого Дому, забезпечує виконання всіх президентських наказів і, звичайно, контролює доступ до тіла президента. Якщо пан Емануель погодиться на пропозицію, то він буде «американським Віктором Балогою».

Інша ключова посада, яку Обама хоче заповнити якомога швидше, це посада міністра фінансів. Особа, яка візьме цей портфель, буде відповідати за подолання фінансової кризи, а це чи не головний виклик, який стоятиме перед новою адміністрацією. Тут згадують гарвардського професора Лоренца Соммерса, він власне був міністром фінансів в адміністрації Білла Клінтона.

Соммерс належить до консервативного крила Демократичної партії. Він є завзятим адвокатом вільного ринку та глобалізації, процеси, які, як вважає Обама, треба дещо контролювати.

Нелегке завдання матимуть і держсекретар, і міністр безпеки

Перед майбутнім держсекретарем, тобто міністром закордонних справ, також нелегкі завдання. Ця людина мусить реально втілити в життя обіцянку Обами швидко вивести американські війська з Іраку, а це не так просто зробити. Проблема Афганістану, ізраїльсько-палестинський конфлікт, ядерні амбіції Ірану та погані стосунки з Росією – це лише частка того всього, що чекає на майбутнього міністра закордонних справ США.

І, нарешті, вітчизняна безпека. Після терактів 11 вересня в США було створене це міністерство, щоб обороняти Америку від терористичної небезпеки. Деякі супротивники Обами звинувачують його в тому, що він не достатньо серйозно ставиться до загрози тероризму, отож його вибір на цю посаду буде під прицілом багатьох.

Це лише кілька найголовніших посад серед сотень позицій, які треба буде заповнити в новій адміністрації президента Обами. Оскільки він багато разів говорив про двосторонню демократично-республіканську співпрацю, можна очікувати, що деякі із цих посад обіймуть республіканці.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG