Доступність посилання

ТОП новини

Кримська міліція неохоче вчиться європейському досвіду роботи у багатокультурному регіоні


Зустріч Кнута Воллебека з лідерами Меджлісу
Зустріч Кнута Воллебека з лідерами Меджлісу

Сімферополь – У четвер у Сімферополі за ініціативи та участі Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин Кнута Воллебека пройшла конференція про принципи роботи органів внутрішніх справ у багатонаціональних суспільствах. Попри високий рівень конференції і попередні домовленості захід проігнорували перші керівники МВС України, хоча очікувався приїзд заступника міністра внутрішніх справ і керівників міністерського управління з прав людини. Не прийшов на відкриття конференції і начальник кримської міліції, а зала, де проходив захід, була напівпорожньою.

Чому кримські силовики прохолодно поставилися до пропозиції європейських партнерів обмінятися досвідом діяльності правоохоронців у багатокультурному суспільстві, залишилося загадкою. Адже ця тема і далі надто актуальна для Криму. Експерти відзначають високий рівень міжнаціональної нетерпимості в кримському суспільстві і збільшення кількості проявів ксенофобії в кримській владі.
Ідея організації такої конференції з наступним проведенням серії семінарів для кримських силовиків виникла наприкінці минулого року, коли кримська міліція застосувала на Ай-Петрі надмірну силу – понад тисячу бійців Внутрішніх військ і спецпідрозділу «Беркут», спецзасоби, бронетехніка проти чотирьох десятків кримських татар. Керівництво МВС підтримало ідею проведення конференції, але коли її реалізував Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Кнут Воллебек, залучивши провідних європейських експертів, то інтерес у правоохоронців пропав.
Голова сімферопольського дослідницького центру «Інтеграція і розвиток» Олег Смирнов в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що в останні роки було особливо помітно, що кримська міліція «неадекватно, з точки зору європейського досвіду, реагувала на конфлікти з етнічним забарвленням». За словами Олега Смирнова, наступним кроком має бути організація серії семінарів для кримських силовиків.
Міліція з населенням має говорити однією мовою
На цій конференції європейці презентували «Рекомендації з питань поліцейської діяльності в багатонаціональному суспільстві», розроблені 2006 року експертами Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин.
Верховний комісар ОБСЄ заявив, що ці рекомендації включають пропозиції більше залучати представників різних етнічних груп до складу поліцейських сил. «Бо дуже важливо, щоб етнічний склад поліції віддзеркалював склад населення регіону. Друге принципове питання – ситуація з мовою і культурою. Якщо мене затримує поліція, то важливо, щоб поліцейський говорив тією ж мовою, щоб ми зрозуміли один одного», – зауважив Кнут Воллебек.
За даними лідера Меджлісу Мустафи Джемілєва, в кримській міліції працює лише 4% співробітників-кримських татар, при тому, що їхня частка серед кримського населення майже 14%. А в СБУ немає жодного кримського татарина. Місцеві спостерігачі припускають, що, саме ознайомившись із цими рекомендаціями заздалегідь, керівництво української міліції втратило інтерес до цієї конференції, хоча проблема ксенофобії серед кримських правоохоронців залишається актуальною.
(Сімферополь – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG