Доступність посилання

ТОП новини

Поляки дивляться фотовиставку про Голодомор в Україні 1932-33 років


Варшава – Від четверга упродовж найближчих днів молода польська інтелігенція, студенти Варшавського університету мають змогу дивитися фотовиставку, присвячену Голодомору 1932-33 років в Україні. Для чималої кількості із них це перший контакт із трагічною історією України ХХ століття. Що поляки нині знають про ці події, які їхні враження після відвідин фотовиставки?

Фотовиставку «Голодомор в Україні 1932-33 років» у будинку ректорату, що в головному корпусі Варшавського університету, урочисто відкрила дружина Президента України Катерина Ющенко. Фотографії походять із фондів державного архіву СБУ та польського Інституту національної пам’яті. Їх підготовили українські та польські вчені.
Радіо Свобода поцікавилося у відвідувачів виставки, які їхні перші враження від побаченого.
Працівник Варавського університету Марія Стеціва:
«Зi слізьми на очах дивлюсь на це, як було колись. Як же ж можна було допустити до такого? Усе це проходило у багатій на харчі країні. На усіх колгоспах забороняли людям збирати навіть колоски з поля. Людям забороняли мати будь-які харчі: ні однієї картоплини. борошна, нічого іншого. Просто приходили та забирали. Я читала книжку про це. Назву не пригадую.
Так собі думаю: це ж багата країна, могла б прохарчувати не знаю скільки людей, однак попали у таку біду. Дивлюсь на фотовиставку зі слізьми на очах. Думаю собі про цих людей, які втратили життя, про цей злочин проти людства. Бачу цих дітей, заморених, начебто ці, які бачимо зараз в африканських країнах».
Студент Варшавського університету Марцін Рошковський:
«Це був холоднокровно спланований злочин. Про це засвідчує факт, що в Україні 40 відсотків світового чорнозему. Голод у таких умовах – це просто неможлива річ. Однак Сталін це спланував та здійснив. До сих пір багато людей і гадки не має про те, що таке могло відбуватись, що в часи Голодомору в Україні померло від 7 до 10 мільйонів людей.
Європа у цей час захоплювалась комунізмом. У Радянський Союз приїздили керівники європейських країн. Їм показували сільську техніку, як іде робота в колгоспах».
Студент Лукаш Левандоський:
«Тут видно роботу російського пропагандистського апарату. З минулого знаємо, що пропаганда була в змозі викривити зображення подій. На мою думку, тодішній Європі складно було повірити у те, що аж таке лихо може трапитись.
Відомо, що люди задля фізичного виживання готові на все. Людина, яка сама такого горя не перенесла, їй важко зрозуміти усе те, що трапилось. Мені це зрозуміло».
Фотовиставку про Голодомор в Україні супроводжує наукова конференція «Україна між Сходом та Заходом», організована кафедрою української філології Варшавського університету.
У Польщі також пройде фестиваль українського кіно. Від 7 по 16 листопада не лише у Варшаві, але також у Кракові та Ґдині демонструватимуть сучасні українські кінофільми. Між іншим будуть представлені роботи трьох корифеїв українського кінематографа Романа Балаяна, Юрія Іллєнка та Кіри Муратової.
(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG