Доступність посилання

ТОП новини

Страйки в Україні? Як зняти гроші з депозиту? «Обмінники» зникають (Огляд преси)


Київ – В Україні дедалі частіше говорять про страйки. Як пише газета «Сегодня», на вулиці можуть вийти ті, хто через кризу втратив роботу, а таких сьогодні тисячі, особливо серед металургів і транспортників. Щоправда, навряд чи ці страйки будуть масовими, припускають журналісти. Тим паче, що профспілки поки за це не беруться, та й робітники не налаштовані рішуче. Про це йдеться в статті «Про страйки думають, але поки не наважуються».

Заборона Нацбанку на дострокове зняття депозитів створила попит на послуги посередників, що пропонують повернути вклади за певну винагороду. Такими посередниками, як інформує «Газета 24», стають колишні брокери і навіть лікарі. Скажімо, за невеличке валютне винагородження, медик випише довідку, що пацієнт терміново потребує дорогої операції. Ця довідка допоможе зняти кошти з банківського рахунку за лічені дні. Докладніше про це розповідається в статті «Плата за вихід».

У цьому ж числі «Газета 24» пише про ймовірність відставки шефа СБУ Валентина Наливайченка. За інформацією видання, в Секретаріаті Президента на цю посаду хочуть посадити більш нейтральну особу. Версія більш ніж несподівана, зазначає газета, адже Наливайченко вважається ставлеником Віктора Балоги. Заголовок публікації «Підкоп під Володимирську».

«Нова газета» пише про рішення Нацбанку закрити з нового року всі обмінні пункти валюти. Тож, для того щоб обміняти долар на гривню українцям доведеться йти в банк. Крім того, банки продаватимуть валюту населенню лише за офіційним курсом, а купуватимуть не дешевше, ніж на 3% від ціни продажу. Це рішення, на думку експертів, з одного боку може сприяти збільшенню неофіційних обмінників і шахраїв, а з іншого – фахівці визнають адекватність дій Нацбанку. Адже наступного року потрібні будуть великі погашення на валютному ринку. І держава зможе контролювати цей процес.

За спостереженнями вітчизняних медиків, десять відсотків сімейних пар в Україні не можуть мати дитину через об’єктивні проблеми зі здоров’ям. А за даними Державного департаменту з питань усиновлення та захисту прав дитини, ситуація ще складніша: кожна четверта подружня пара в Україні вимушено бездітна. Як пише газета «Україна молода», сьогодні в українських сім’ях виховується 35 тисяч усиновлених малюків. Ще два мільйони співгромадян нині приймають таке рішення. І хоча ухвалений Верховною Радою закон про державну підтримку усиновлювачів дає батькам більше матеріальних прав, фахівці радять потенційним батькам добре зважити всі «за» і «проти», перш ніж робити відповідальний крок. Про це наголошується у статті «Люблю, як рідного...».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG