Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті вшанували першого українського емігранта до Америки


У місті Коломия Івано-Франківської області з ініціативи місцевого Клубу коломийців відбулися урочистості з нагоди 400-річчя «відкриття» Америки першим українцем Іваном Богданом, уродженцем Коломиї.

На честь ювілею на одному з будинків навпроти міської Ратуші відкрили пам’ятну дошку Іванові Богдану «Першому представникові України у Новому Світі», який прибув до Америки у 1608 році.

За словами дослідника трудової еміграції, журналіста за фахом Миколи Савчука, таким чином коломийці мали намір «зафіксувати цю подію в українській історії, привернути до неї увагу, показати, що українці, як і інші народи, теж любили мандрувати й відкривати нові світи».

Те, що Іван Богдан українець, в Коломиї ніхто не сумнівається, бо людей з таким прізвищем тут багато.

Савчук зазначив, що у 2000 році у Варшаві до його рук потрапила книжка «Історія Польщі» авторства відомого історика Нормана Дейвіса, в якій згадуються перші трудові мігранти до Америки, серед яких – Іван Богдан. Згодом це ім’я дослідник знайшов і в книжці «Українці в Америці», яку написав румун Володимир Весман і видав за кордоном українською мовою.

У виданні англійського мандрівника Джона Сміта з 1630 року «Правдиві мандри...» йдеться про те, що у 1607 році англійці заснували перше місто в США Джеймстаун у теперішньому штаті Північна Вірджинія.

У 1608 році до нього прибув англійський корабель «Марія і Маргарита» з Європи. Серед пасажирів був Іван Богдан з Коломиї – перший українець на американському материку. Він був корабельним теслею, дігтярем, виробляв скло і знався з легендарним капітаном Джоном Смітом.

XS
SM
MD
LG