Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама негайно кинеться рятувати економіку


Прага – Але спершу він має очолити країну, сказав обраний майбутній президент США на першій після обрання прес-конференції в п’ятницю.

Сполучені Штати «постали перед найбільшим економічним викликом нашого життя» і мають «діяти швидко», щоб відповісти на нього, заявив Барак Хусейн Обама, виступаючи в своєму рідному місті Чикаго. А поруч із ним стояла команда з 17 його економічних радників, із якими він та новообраний майбутній віце-президент Джозеф Робінет Байден щойно провели нараду.

«Як тільки я стану президентом, я відразу ж візьмуся за цю економічну кризу і вживу всіх необхідних заходів, щоб полегшити кредитну кризу, допомогти трудящим родинам і відновити зростання і розквіт», – сказав він.

Майбутній президент вважає, що Конгрес, який контролюють демократи, мав би схвалити другий пакет законодавчих актів задля стабілізації економіки – чи ще до його інавгурації, чи після, але «краще раніше, ніж пізніше», – й пообіцяв підтримати ці заходи.

На думку аналітиків, до часу цієї інавгурації, а вона має відбутися 20 січня наступного року, американська економіка може опинитися в іще глибшій рецесії.

Але Барак Обама дав знати, що не поспішатиме з призначенням відповідальних за економіку, та й за інші аспекти, керівників його майбутньої адміністрації, як називається у США уряд країни, що його очолює сам президент.

За його словами, він у своїх діях «поспішатиме розважливо». Наразі відомий лише один його обранець, на посаду керівника президентського апарату – це депутат Палати представників від рідного для Барака Обами штату Іллінойс Рам Ізреєл Еманюел.

Ставлення до Ірану буде продумане

Із зовнішньої політики на короткій, 20-хвилинній прес-конференції увагу встиг привернути Іран. Барак Обама підтвердив, що на його ім’я надійшов вітальний із обранням лист від президента Ірану Махмуда Ахмадінеджада – це, власне, виявилося чи не найперше вітання йому після того, як стали очевидні результати президентських виборів.

Барак Обама запевнив, що розгляне цього листа і дасть «належну» відповідь.

Як повідомляло в четвер іранське офіційне агентство IRNA, у вітальному листі до Обами Ахмадінеджад, серед іншого, написав: «Сподіваюся, ви використаєте можливості вашої посади і залишите по собі добре ім’я тим, що віддасте перевагу справжнім інтересам народу та справедливості перед ненаситними вимогами егоїстичної і непорядної меншини».

А тим часом майбутній президент США заявив, що його політика щодо Ірану буде не «рефлекторною», а «продуманою».

При цьому він наголосив, що можливе створення Іраном ядерної зброї «неприйнятне», і необхідно посилити міжнародні зусилля, щоб не допустити цього.

Так само, додав Барак Обама, має припинитися й підтримка Іраном терористичних організацій.

Під час передвиборчої кампанії він говорив і про те, що як президент розгляне можливість прямих переговорів із Іраном та іншими супротивниками США.

Плани на майбутнє

Нині ж майбутній американський керівник наголосив, що все це – його думки на майбутнє, бо ж у США завжди є тільки один президент. До 20 січня 2009 року ним залишається Джордж Буш.

Обама подякував Бушеві за пропозицію сприяти плавному переходові влади.

А ще він розповів про інше «серйозне питання», яке постало перед ним після свого обрання на президента. Обама пообіцяв своїм донькам, 10-літній Малії Анн і 7-літній Наташі, яку вдома звуть Сашею, завести песика, якщо він завоює Білий дім, і тепер думає, як краще виконати цю обіцянку.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG