Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама від системи ПРО не відмовляється


Обраний майбутній керівник Сполучених Штатів Америки Барак Обама під час телефонної розмови запевнив президента Польщі Леха Качинського, що нова американська адміністрація не відмовиться від планів розташувати у Польщі елементи американської системи протиракетної оборони.

Однак, один із чільних радників обраного президента США уточнив в інтерв’ю агенції Рейтер, що позиція Барака Обами стосовно розташування частини системи ПРО в Європі залишається такою, якою була під час передвиборної кампанії.

За словами Денніса МакДанна, Барак Обама підтримує розгортання елементів системи ПРО, проте він вважає за необхідне підтвердити технологічно функціональність системи.

Вашингтон і Варшава 14 серпня підписали угоду про розташування частини ПРО у Польщі, йдеться про 10 ракет -перехоплювачів. А на території Чехії планується встановити радар системи ПРО.

Російський президент Дмитро Медведєв цього тижня оголосив про намір розташувати ракетний комплекс у Калінінградській області на противагу американській системі ПРО в Чехії та Польщі.

Рішення Москви розташувати нові ракети в найзахіднішій Калінінградській області Росії «не стане внеском у створення клімату довіри і в зміцнення безпеки в Європі», мовиться в заяві, яку у п’ятницю поширила Франція, що нині головує в Європейському Союзі.

Союз НАТО теж висловив «серйозне занепокоєння» наслідками цих планів на режим контролю над озброєннями.

Виконувач обов’язків заступника держсекретаря США Джон Руд назвав погрозу Медведєва «невтішною» та «небажаною», але заявив, що Америка готова співпрацювати з Росією, щоб зменшити її хвилювання.

Росія вважає, що елементи американської ПРО в Європі загрожують її національній безпеці.
XS
SM
MD
LG