Доступність посилання

ТОП новини

Латвійський малий і середній бізнес зацікавлений увійти на український ринок


Рига – У столиці Латвії відбувся семінар для представників малого та середнього бізнесу «Україна – що слід знати про цей ринок». Метою заходу було ознайомити латвійських підприємців із правовими засадами ведення бізнесу в Україні та наведення контактів із українськими партнерами. Семінар засвідчив, що і в умовах світової фінансової кризи бізнесові кола Латвії не втрачають зацікавленості у розвитку торговельно-економічної співпраці з Україною.

Запрошені з України спеціалісти поінформували латвійців про правові засади господарської діяльності, умови реєстрації підприємств в Україні, податкову та дозвільну системи.
«Український бізнес, українські підприємці зацікавлені співпрацювати з багатьма закордонними партнерами, в тому числі і з латвійським бізнесом. Що стосується латвійських бізнесменів, то їм, безумовно, перш, ніж прийти в Україну, варто досить уважно вивчити українські ринки, потреби ринку, а з іншого боку й українське законодавство, тому що воно багато в чому відрізняється від законодавства і Латвії, і Європейського Союзу», – вважає виконувач обов’язків президента Спілки підприємців малих, середніх та приватизованих підприємств України В’ячеслав Биковець.
У свою чергу президент Латвійської асоціації торговельників Ґенріх Данусевич поділився з присутніми практичними рекомендаціям ведення бізнесу на території України, отриманими зі власного досвіду.
«Слід врахувати, що Латвія – це досить малий ринок, два мільйони мешканців. А Україна в двадцять разів більша; виходячи з цього, там у двадцять разів більше можливостей. І ті люди, які зупинилися тут у розвитку, повинні вирішити, кути йди. І якщо брати три слов’янські країни – Росію, Білорусь та Україну, то якраз Україна для нас є найбільш доброзичливою. Діє безвізовий режим, досить лояльними до нас є адміністративне і підприємницьке середовища. Тому цей ринок я вважаю найбільш перспективним. Звичайно, те, що законодавство не упорядковане, то це для нас дійсно проблема», – каже чільний представник торговельних кіл Латвії.
І криза не завадить
Один із учасників семінару, головний менеджер портового терміналу WT-Terminal, що в Ризькому вільному порту, Яніс Лапіньш вважає, що подібні заходи сприяють поширенню знань про бізнес-середовище в Україні. За його словами, нинішня фінансова криза не тільки не є завадою у налагодженні партнерських відносин з українськими бізнесменами, але й спонукає до цього.
«Ми шукаємо партнерів в Україні, тому перший крок повинен бути від нас. Цікаво було дізнатися про те, що в Латвії та Україні будуть створені бізнес-центри, членами яких ми будемо. Якщо сидіти вдома, думаю, ми скоро припинимо свою діяльність. Навпаки, ми шукаємо нових партнерів, нові ринки і не боїмося фінансової кризи, бо готові до неї», – каже латвійський портовик.
Розвивати свій бізнес в Україні збирається і торговельний спеціаліст фірми LaboChema Вадим Вакарчук, який народився у Чернівцях, але потім виїхав до Латвії і тут отримав освіту у сфері хімічних технологій. На думку молодого бізнесмена, українське походження та європейська освіта допоможуть йому у веденні бізнесу в Україні.
«У найближчих планах – співпраця з українськими підприємствами. Контакти налагоджені є. Українці – непростий народ. І як я можу порівняти між латвійськими діловими людьми і українськими, то для українських дуже важливими є почуття, і тому, якщо вони бачать перед собою співвітчизника, то контакти налагоджувати з ними набагато легше», – вважає Вадим Вакарчук.
(Рига – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG