Доступність посилання

ТОП новини

Буш зустрічається з Обамою


Джордж Буш телефоном вітає Барака Обаму з перемогою на президентських виборах, Вашингтон, 4 листопада 2008 р.
Джордж Буш телефоном вітає Барака Обаму з перемогою на президентських виборах, Вашингтон, 4 листопада 2008 р.

Прага – У понеділок, через тиждень після виборів, у Білому Домі має відбутися зустріч чинного і новообраного президентів Сполучених Штатів Америки – Джорджа Буша і Барака Обами. Традиційно такі зустрічі відбуваються дещо пізніше. Однак нинішня економічна криза, а також війна в Іраку і Афганістані не дозволяють розтягувати час для передачі влади. Демократи рішуче налаштовані на те, щоб буквально з першого дня після інавгурації Барака Обами активно взятися до виконання передвиборних обіцянок.

Зустріч має розпочатися о 21-й годині за київським часом. У той час, коли зустрічатимуться Джордж Буш і Барак Обама, Лора Буш покаже майбутній першій леді Мішель Обамі нову резиденцію – Білий Дім.
За офіційними повідомленнями, Ірак і економічна криза – серед головних питань першої особистої зустрічі двох президентів.
Варто зауважити, що співпрацю республіканців і демократів ще до передачі влади вважають безпрецедентною, особливо з питань війни в Іраку і Афганістані. Ось чому оглядачам не видається дивним те, що нинішній шеф Пентагону Роберт Ґейтс може ще якийсь час залишитися на цій посаді в адміністрації Барака Обами.
Команда Обами одразу ж після президентських виборів продемонструвала, що готова зробити все для того, щоб не затягувати час з перебиранням влади від республіканців.
Новообраний глава Білого Дому сказав, що, оскільки належить виходити з того, що в країні лише один президент і що керівником уряду є президент Буш, то він хоче запевнити, що його команда приступить до справ 20 січня. Обама наголосив: «Ми не повинні втратити й миті».
У свою чергу адміністрація Буша показала, що нинішні проблеми країни для неї настільки важливі, що вона не може дозволити собі затягнути процес передачі влади. Нинішній господар Білого Дому навіть сказав, що зараз його найвищим пріоритетом є забезпечення безперешкодної передачі влади Обамі.
А дещо раніше, пояснюючи необхідність якомога швидше передати владу, Буш сказав: «Ми зіткнулися з економічними проблемами, які не будуть чекати, коли новий президент освоїться. Крім того, в Америці вперше за 40 років зміна президента відбувається в обстановці війни. Ми воюємо з екстремістами, які намагаються напасти на нас. І їм нічого більше не потрібно, як використати цей перехідний період, щоб завдати шкоди американському народові. Так що упродовж наступних 75 днів всі ми маємо забезпечити, щоб новий президент і його команда змогли розпочати роботу на ходу».
Чи так усе безхмарно буде й надалі?
Деякі оглядачі вважають, що після інавгурації 20 січня духові співпраці між республіканцями і демократами може настати кінець. Мовляв, це станеться після того, як Обама отримає доступ до таємних документів і детальніше викладе свої плани з подолання неоднозначної спадщини Буша.
Американське суспільство справді очікує багатьох змін з тих, які Обама обіцяв під час передвиборної кампанії. У своєму радіозверненні до народу Обама заявив, що його завданням номер один буде програма відновлення економіки. І ця програма буде, насамперед, спрямована на те, щоб допомогти середньому класові.
Майбутній керівник апарату Білого Дому Рам Емануел на одному з недільних політичних ток-шоу також сказав, що адміністрація президента Барака Обами першочерговим завданням ставить собі оздоровлення кволої американської економіки.
Він додав, що до вирішення економічних проблем будуть залучені представники обох партій. Емануел дав зрозуміти, що серйозність викликів, перед якими опинилася Америка, вимагає співпраці між Демократичною і Республіканською партіями.
Тим часом стало відомо, що нова американська адміністрація на чолі з Обамою має намір скасувати близько двох сотень рішень Буша. Йдеться насамперед про рішення, які видаються Обамі суперечливими або такими, що не відповідають його передвиборним обіцянкам. Саме зараз команда радників новообраного президента (а їх близько 50) складає список рішень, які належить переглянути.
Ці заходи будуть пов’язані, зокрема, із забороною тортур (які зараз за деяких умов фактично дозволені), дослідженнями стовбурових клітин (які зараз по суті заборонені), планами буріння нових нафтових свердловин у штаті Юта (які Обама хотів би скасувати з екологічних міркувань), і питаннями навколишнього середовища загалом, в’язницею в Ґуантанамо тощо.
Найімовірніше, про всі зміни, які планує команда Обами, стане відомо вже після інавгурації.
Судячи ж з попередніх заяв і Обами, і його оточення, робота нової американської адміністрації має розпочатися без довгого вступу, бурхливо і впевнено.
Щодо результатів, то про них говорити ще рано.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG