Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина хоче видачі Івана Дем’янюка і суду над ним


Головний прокурор німецького Центрального управління розслідувань злочинів націонал-соціалізму Курт Шрімм повідомив у понеділок, що звернувся з проханням до прокуратури домагатися видачі Дем’янюка зі США і висунути йому звинувачення в причетності до знищення 29 тисяч євреїв.

За словами Шрімма, його управління зібрало сотні документів і має багато свідчень очевидців, які мають довести, що Дем’янюк у 1943 році був охоронцем нацистського табору смерті Собібор у Польщі і особисто конвоював євреїв до газових камер.

На його думку, Німеччина може судити Дем’янюка, бо близько 1 тисячі 900 із загиблих у Собіборі євреїв були німецькі громадяни.

Свій запит Шрімм подав до прокуратури в Мюнхені, де Іван Дем’янюк мав останнє мешкання в повоєнній Німеччині, перш ніж емігрував до США.

Як сказав речник прокуратури, розгляд цього запиту протриває кілька днів.

Якщо мюнхенська прокуратура відмовиться задовольнити його, Шрімм збирається оскаржити таке її можливе рішення в найвищому федеральному суді Німеччини.

У Сполучених Штатах Америки теж стежать за розглядом цього подання, заявила речниця Міністерства юстиції в Вашингтоні.

У США, де живе Іван Дем’янюк, відомий там як Джон Дем’янюк, його нещодавно остаточно позбавили американського громадянства й постановили депортувати з країни, якщо якась інша погодиться прийняти його.

Українця Івана Дем’янюка визнали винним у тому, що він здобув громадянство США незаконно, бо приховав свою службу в нацистських концтаборах за часів Другої світової війни.

Дем’янюк заперечує це звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

У 1980–90-х роках справа Івана Дем’янюка набула всесвітнього розголосу, коли його звинуватили в тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем концтабору Треблінка на прізвисько «Іван Грозний».

Тоді його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де його засудили до кари смерті. Але через два роки під вартою в перебігу судового процесу і ще п’ять років перебування в ізраїльській в’язниці під час перегляду справи з’ясувалося, що сторона звинувачення приховала свідчення, які виправдовували Івана Дем’янюка.

По тому він повернувся до США, де його громадянство відновили. Та невдовзі проти нього висунули нові звинувачення, які й привели нещодавно до нової втрати американського громадянства.

Син Івана Дем’янюка Джон Дем’янюк-молодший повідомив агентству «Асошієйтед Прес», що його здоров’я його 88-річного нині батька надто слабке, щоб він міг захиститися на ще одному процесі за кордоном.

Тим часом, крім уже згаданого можливого запиту про екстрадицію Івана (Джона) Дем’янюка до Німеччини, про можливість домагатися його видачі заявляли і в Іспанії.
XS
SM
MD
LG