Доступність посилання

ТОП новини

Візит Обами до Білого Дому


Джордж та Лора Буш провели Барака Обаму з дружиною Мішель по Білому дому, 10 листопада 2008 р.
Джордж та Лора Буш провели Барака Обаму з дружиною Мішель по Білому дому, 10 листопада 2008 р.

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах почався процес переходу влади від нинішнього президента Джорджа Буша до новообраного, Барака Обами. Хоча до вступу його на посаду залишається ще понад 2 місяці, Обама вже створює владну команду, паралельну до тієї, що діє нині у Білому Домі. У понеділок Обама на запрошення Буша відвідав Білий Дім, де провів, за його словами, «істотні переговори». Жодних заяв для преси лідери не робили, наголошуючи тим самим на приватному характері візиту.

У перебігу майже дворічної виборчої кампанії Обама доволі часто критикував президента Буша і його «політичні провали». Обама казав, що «світ полегшено зітхне, коли Джордж Буш піде з Білого Дому». Але тепер Буш особисто приймав Обаму як почесного гостя, що залишив позаду передвиборну риторику. Буш з дружиною Лорою вийшов зустрічати гостей і вітав Обаму та його дружину Мішель.

Формально то була приватна зустріч, але фактично нею почався процес переходу влади. Візит Обами цілком відповідає традиції, але є й різниця. Вона полягає у тому, що візит відбувся надзвичайно рано, менш ніж за тиждень після виборів. За словами Буша, він сам приспішує події, оскільки це вперше за 40 років влада передається під час війни.


Конгресмен Рам Емануель, призначений Обамою на посаду начальника штабу Білого Дому, даючи інтерв’ю телемережі новин FoxNews пояснив: «Справа у тім, що ми переживаємо історичну кризу, дві війни (в Афганістані та в Іраку) і світову фінансову криза, що триває. У нас немає часу чекати ще місяць чи шість тижнів. Тому, на відміну від попередніх переходів влади, ми вже найближчим часом дізнаємося про ключові призначення членів кабінету, відповідальних за національну безпеку та економіку».

На думку історика Дорис Кернс Гудвин, Буш, запрошуючи Обаму, «продемонстрував своє благородство. Він відкрив для Обами свій дім, джерела інформації та свій уряд. Тим самим він показав, що робить усе можливе, щоб допомогти майбутньому президентові керувати країною». Варто згадати, що після виборів Буш назвав перемогу Обами «тріумфом американської легенди».

Перехід влади у США – за усталеними правилами

Протягом перехідного періоду новообраний президент працює в окремому будинку неподалік Білого Дому, але не в його периметрі. Він підбирає людей на посади міністрів, керівників комісій, радників, провідних дипломатів тощо. Щодня він, паралельно з чинним президентом, отримує звіти розвідслужб про події у регіонах світу, важливих для американської безпеки. Урядовці знайомлять членів наступної адміністрації зі справами у міністерствах та відомствах з тим, щоб ті не почуватися новачками, ставши до роботи 20-го січня 2009-го року.

Охороняють Обаму подібно до чинного президента. Його кортеж – це два лімузини, один з них порожній, плюс декілька машин супроводу з агентами служби безпеки Secret Service. Барак Обама наголосив, що до 20 січня виконавчу владу зосереджено у Білому Домі, що країна може мати лише одного президента, нині це Джордж Буш. У п’ятницю у Вашингтоні на запрошення Буша відбудеться економічний саміт лідерів двадцяти країн, які обговорюватимуть шляхи подолання економічної кризи. Обаму запросили взяти участь, але він відмовився. Якщо на засіданнях «групи двадцяти» і будуть присутні члени команди Обами, то лише як спостерігачі.


(Нью-Йорк – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG