Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина хоче видачі Івана Дем’янюка і суду над ним


Іван (Джон) Дем’янюк, фото 1993 року
Іван (Джон) Дем’янюк, фото 1993 року

Прага – Головний прокурор німецького Центрального управління розслідувань злочинів націонал-соціалізму Курт Шрімм повідомив у понеділок, що звернувся з проханням до прокуратури домагатися видачі українця Івана (Джона) Дем’янюка зі США як підозрюваного в нацистських злочинах і висунути йому звинувачення в причетності до знищення 29 тисяч євреїв.

За словами Шрімма, його управління зібрало сотні документів і багато свідчень очевидців, які мають довести, що Дем’янюк у 1943 році був охоронцем нацистського табору смерті Собібор у Польщі і особисто конвоював євреїв до газових камер.

Свій запит Шрімм подав до прокуратури в Мюнхені, де Іван Дем’янюк мав останнє мешкання в повоєнній Німеччині, перш ніж емігрував до США.

Як сказав речник прокуратури, розгляд цього запиту протриває кілька днів.

Якщо мюнхенська прокуратура відмовиться задовольнити його, Шрімм збирається оскаржити таке її можливе рішення в найвищому федеральному суді Німеччини.

США теж вважають Дем’янюка прислужником нацистів

У Сполучених Штатах Америки теж стежать за розглядом цього подання, заявила речниця Міністерства юстиції у Вашингтоні.

У США, де живе Іван Дем’янюк, відомий там як Джон Дем’янюк, його нещодавно остаточно позбавили американського громадянства й постановили депортувати з країни, якщо якась інша погодиться прийняти його.

Українця Івана Дем’янюка визнали винним у тому, що він здобув громадянство США незаконно, бо приховав свою службу в нацистських концтаборах за часів Другої світової війни.

Дем’янюк заперечує це звинувачення й заявляє, що ніколи не був охоронцем у таборах смерті, хоча як радянський військовополонений був змушений до служби на німців.

Дем’янюк уже побував у «злочинцях»

У 1980–90-х роках справа Івана Дем’янюка набула всесвітнього розголосу, коли його звинуватили в тому, ніби він був сумнозвісним своєю жорстокістю охоронцем концтабору Треблінка на прізвисько «Іван Грозний».

Тоді його вже позбавляли громадянства США і видали до Ізраїлю, де його засудили до кари смерті.

Але через два роки під вартою в перебігу судового процесу і ще п’ять років перебування в ізраїльській в’язниці під час перегляду справи з’ясувалося, що сторона звинувачення приховала свідчення, які виправдовували Івана Дем’янюка.

Після того він повернувся до США, де його громадянство відновили.

Та невдовзі проти нього висунули нові звинувачення, які й привели нещодавно до нової втрати американського громадянства.

У Німеччині бачать підстави для нового суду

Прокурор із Німеччини Курт Шрімм раніше висловив упевненість, що Іванові Дем’янюку можна буде висунути звинувачення за німецьким кримінальним законодавством.

За його словами, ця справа може потрапити під виняток у цьому законодавстві: хоча німецька юстиція компетентна братися за справи злочинців-німців чи злочинів, скоєних на території Німеччини, але в випадку з Дем’янюком значна частина жертв прибувала з Німеччини і Дем’янюк діяв за німецькими вказівками.

Відтак, вважає прокурор, Дем’янюка можна вважати німецьким службовцем часів нацизму, а його справа може стати прецедентом для таких самих переслідувань інших іще не покараних злочинців націонал-соціалістичних часів.

Крім того, заявив Шрімм нині, Німеччина може судити Дем’янюка ще й тому, що близько 1 тисячі 900 із загиблих у Собіборі євреїв були німецькі громадяни.

Де буде і чи буде новий суд?

У переліку десяти чільних іще живих нацистських злочинців, який оприлюднила нещодавно міжнародна єврейська організація «Центр імені Симона Візенталя», яка домагається розшуку й переслідування таких злочинців, Іван Дем’янюк записаний на другому місці.

Син Івана Дем’янюка Джон Дем’янюк-молодший повідомив агентству «Асошієйтед Прес», що його здоров’я його нині 88-річного батька надто слабке, щоб він міг захиститися на ще одному процесі за кордоном.

Тим часом, крім цього можливого запиту про екстрадицію Івана (Джона) Дем’янюка до Німеччини, про можливість домагатися його видачі заявляли і в Іспанії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG