Доступність посилання

ТОП новини

Хто і навіщо хоче усунути Голову Верховної Ради


Володимир Стретович у студії Радіо Свобода
Володимир Стретович у студії Радіо Свобода

Гості Свободи: народні депутати Володимир Стретович (НУНС) та Сергій Головатий («Партія регіонів»)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Панове, кому і для чого потрібна відставка спікера Яценюка?
Сергій Головатий
Сергій Головатий: Я вже шосте скликання в парламенті і такої, я сказав би, брутальної поведінки спікера не спостерігав, мабуть, за всі часи, починаючи від спікера Плюща, продовжуючи дворазовим чи триразовими спікерством Мороза, Кравчука ще на початку, Литвина і так далі.
Те, що витворяє Яценюк, він у першу чергу, я сказав би, нищить український парламент як явище, він себе веде надзвичайно неетично. Це м’яко кажучи. Але найбільше те, що він неперевершений майстер таких наперсточник ходів і відступу від регламенту. Особливо це проявилося сьогодні.
Сам захід Яценюка у крісло голови ВР відбувся дуже принизливо, я сказав би, для людини, яка намагається себе презентувати як представник нової генерації, проєвропейської.
Так само, я думаю, і тих політичних сил або й навіть журналістського корпусу, які намагаються створити імідж.
Нічогісінько…
Роман Скрипін: Хто ж намагається створити імідж?
Сергій Головатий: …спільного з іміджем європейського політика Яценюк не має, бо якби він мав, то не входив би у спікерське крісло, так би мовити, під дулами або під тим, як його завели, тобто зробили таємне голосування, з таємного голосування зробили фарс. До такого не вдавався жоден спікер.
Тому я думаю, що як Яценюк зайшов ганебно, він з такою ганьбою і вийде.
Роман Скрипін: Ви забули згадати у переліку спікерів спікера Ткаченка. Ви, може, забули такого…
Сергій Головатий: Власне, так. Але…
Роман Скрипін: То Ткаченко ліпше, ніж Яценюк, Ви хочете сказати?
Сергій Головатий: Коли йшла про Ткаченка мова, то тоді застосували регламентну процедуру і його відсторонили на два дні ведення засідання, бо він порушив регламент.
Яценюк навіть до цього не дозволяє. За Яценюка припинилися взагалі будь-які дискусії з цього приводу.
Він сьогодні мав передовсім дати можливість депутатам обговорити дату чи день, коли будуть обговорювати питання про його особисту заяву. Він мав би, оскільки це стосується його особисто, звичайно, не головувати на цьому засіданні, бо це його особисте питання. І тут є конфлікт інтересів.
Звичайно, що він дав би можливість обговорити і прийняти рішення стосовно процедури голосування, бо це знову ж таки не відставка, це не є висловлення недовіри чи звільнення з посади. Мова йде про процедурний елемент розгляду питання у зв’язку з поданою особисто заявою. От у чому питання.
Але, на жаль, тут не проблема віку, тут проблема не в досвідченості. Це брак елементарної політичної культури і бажання дотримуватися норм, Конституції, законів і правил процедури.
Роман Скрипін: Пане Стретович, кому і для чого потрібна відставка спікера?
Володимир Стретович: По першому голосуванню, яке не набрало необхідної кількості голосів, стало зрозуміло, що цього хочуть три фракції: Партія регіонів, комуністи і Блок Литвина.
А от в другому голосуванні голосів стало 229, що є більше половини, бо проголосувало 7 представників «Єдиного центру», номінальним таким таємним керівником якого є керівник Секретаріату Президента Віктор Балога.
Володимир Стретович: Не досягнувши мети з достроковими перевиборами, ті, що домовлялися про такий хід подій, вирішили зіграти у другу процедуру - усунути Яценюка. Я думаю, він став тут таким пішаком. Його розвели, як кролика.

Коли ж він не буде головувати, то ніщо не заважатиме першому заступнику Лавриновичу поставити питання про довіру уряду і завтра ж чи післязавтра проголосувати недовіру уряду і відправити його у відставку.
Зрозуміло, що не досягнувши мети з достроковими перевиборами, ті, що домовлялися про такий хід подій, вирішили зіграти у другу процедуру - усунути Яценюка. Я думаю, він став тут таким пішаком. Його розвели, як кролика, звичайно. Він може про це не здогадувався. І в такий спосіб усунути Яценюка.
Коли ж він не буде головувати, то ніщо не заважатиме першому заступнику Лавриновичу поставити питання про довіру уряду і завтра ж чи післязавтра, наступного дня проголосувати недовіру уряду і відправити його у відставку.
Звичайно, ми не можемо погодитися з такою позицією, оскільки коней на переправі не міняють. Під час кризи важливо, щоб ці інституції працювали. Врешті-решт ми недарма докладали зусиль, щоб вибори в цьому році не відбулися.
Тому відставка Яценюка вигідна тим силам, які вимагають реваншу і хочуть повернутися до влади. Поіменно: Парія регіонів, Блок Литвина і частина «Нашої України» в особі «Єдиного центру», комуністи за компанію примикають до цього альянсу.
Роман Скрипін: Пане Головатий, а хто може бути спікером замість Яценюка?
Сергій Головатий: Це питання не за адресою, тому що мене цікавить все, що відбувається в Україні від березня 1990-го року, коли я був обраний до ВР УРСР, пройшовши всі етапи становлення незалежної держави і розвитку до сьогоднішнього дня, беручи участь у цьому.
Мене цікавило одне: чи Україна розвиватиметься у бік утвердження права, Конституції, демократії, в бік утвердження в політичному житті моральних цінностей і етики, а чи вона буде скочуватися в бік хаосу, брехні, обманів, корупції, «торгів на базарі» у парламенті, нівелювання інститутів влади, деградації і так далі?
Те, що відбувається останні кілька років, йде другим шляхом. Мене це не влаштовує.
Я не дбаю, хто буде наступний спікер. У мене до нього будуть такі самі вимоги, які були до спікера Кравчука, колив він був, до спікера Плюща, до спікера Мороза, до спікера Литвина, до спікера Ткаченка, а сьогодні до спікера Яценюка. Одні і ті самі вимоги.
Я хотів би бачити Україну цивілізованою…
На жаль, сьогодні світ відвернувся і передовсім Європа від України, зрозумівши, що це безнадійна справа.
Україна сама не як країна, не як держава в особі чільників цієї держави за останні кілька років, а до них належить і Президент Ющенко, і Прем’єр Тимошенко, і спікер Яценюк, на жаль, вони нанесли великий іміджевий удар по Україні…
Роман Скрипін: А прем’єр Янукович? Я перепрошую, Ви куди його….?
Сергій Головатий: …і її західній перспективі…
Володимир Стретович: Свій.
Сергій Головатий: Тому я хотів би бачити того спікера, хто буде здатний відновити авторитет парламенту, зміцнювати роль парламентаризму…
Роман Скрипін: Хто ця людина, пане Головатий? Давайте визначимо по прізвищу, хто ця людина...?
Сергій Головатий: Ні, я не буду колоду карт перебирати…
Роман Скрипін: І я тоді не буду далі у Вас за це питати.
Пане Стретович, хто може бути спікером замість Яценюка?
Володимир Стретович: Коли цей бліцкриг проти Яценюка завершиться, то це буде представник трьох політичних сил: або Партії регіонів, на що претендує Лавринович, або Блоку Литвина, а це Володимир Литвин, або частини «НУ» «Єдиного Центру», на що претендує дідусь Плющ, про якого чомусь забули, він хоче нагати про себе.
Володимир Стретович:
Я не можу говорити про персоналії, але, очевидно, коли цей бліцкриг проти Яценюка, який почався сьогодні, завершиться, то це буде представник трьох політичних сил: або Партії регіонів, на що претендує Лавринович, або Блоку Литвина, а це Володимир Литвин, або частини «НУ» «Єдиного Центру», на що претендує дідусь Плющ, про якого чомусь забули, він хоче нагати про себе.
Ось навколо цих трьох прізвищ може вестися мова у випадку тому, що спікера Яценюка усунуть з посади.
Роман Скрипін: Я так розумію, що його усунуть з посади. Ну, він сам заяву писав, сам за себе голосував сьогодні.
Володимир Стретович: Ну, там є регламентні тонкощі, але очевидно, що наступ іде фронтально, і ця свиня, що наступає, каре, що наступає свинею, то вона роздушить зараз позиції Яценюка і займе гідне місце…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG