Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк втримався у кріслі спікера


Арсеній Яценюк під час прес-конференції, Київ, 11 листопада 2008 р.
Арсеній Яценюк під час прес-конференції, Київ, 11 листопада 2008 р.

Київ – У вівторок у Верховній Раді двічі ставилося на розгляд питання про відставку спікера парламенту Арсенія Яценюка. Проте в підсумку голосування було визнане таким, що не відбулося.

За те, щоб розглянути питання про відставку спікера, проголосували 229 народних депутатів: фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також 8 нашоукраїнців – члени «Єдиного центру», а ще депутати Іван Плющ та Юрій Бут – перший свого часу не підписав заяву, що вступить до коаліції, а другий підписав заяву, що виходить із коаліції.

Приводом для порушення цього питання стало те, що сам Арсеній Яценюк ще у вересні подав заяву про відставку.

«Він має першим проголосувати у даному випадку, – каже народний депутат Олег Зарубінський (Блок Литвина). – Уявіть собі, що серйозна посадова людина пише таку заяву, а потім відмовляється від цього».

«Він може відмовитися. Але тоді треба пояснити, що тоді він грав на публіку або що він пожартував – заради Бога, і таке буває – хай відкликає свою заяву і просить депутатів не розглядати це питання», – каже Зарубінський.

Проте сам Арсеній Яценюк вважає, що ініціатива відправити його у відставку має далекосяжні наміри.

«Мова йде про переформатування парламентських сил, і не тільки, – заявив спікер на брифінгу в парламенті. – Наступним кроком може бути: варіант «а» – відставка уряду і призначення не зовсім конституційного технічного уряду; варіант «б» – всі політичні сили, які беруть участь у цьому голосуванні, чудово розуміють, що парламент без голови недієздатний. І саме на це спрямована головна функція сьогоднішнього голосування».

Інтриги довкола голосування

Найбільшою інтригою стала позиція депутатів «Єдиного центру». Чи їхнє голосування зумовлене лише позицією голови президентського Секретаріату Віктора Балоги (саме його вважають неформальним лідером цієї політичної сили), чи згоду на це дав сам Президент? Думки щодо цього питання розділилися навіть у їхніх колег – «нашоукраїнців».

Фракція Партії регіонів наполягала на розгляді спочатку постанови про зміну способу голосування питання про відкликання спікера – не бюлетенями, а звичним голосування картками в сесійній залі. Проте лічильна комісія парламенту затвердила процедуру таємного голосування бюлетенями.

У кулуарах парламенту цей нюанс пояснювали тим, що картками можна проголосувати і за відсутніх депутатів, тоді як бюлетень видається особисто.

Першим проголосував сам Арсеній Яценюк. Але в підсумку голосування про його відставку з посади спікера парламенту визнали таким, що не відбулося.

Участь у голосуванні взяли лише 108 депутатів, а потрібна участь щонайменше 226 парламентарів. Проте фракція Партії регіонів не брала участі в голосуванні, заявивши, що рішення лічильної комісії неправомірне.

Тож, імовірно, питання відставки спікера в парламенті ще буде порушуватися.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG