Доступність посилання

ТОП новини

Володимир Стретович: Прохідний бар’єр у Верховну Раду має бути 1%, якщо змінити виборчу систему


Як заявив в ефірі Радіо Свобода народний депутат від фракції «Наша Україна – Народна самооборона», треба запровадити пропорційну систему, але з відкритими списками по 27 регіонах – щоб мешканці області голосували «за політичну силу, яка представлена певними персоналіями».

Це робиться для того, щоб депутати відповідали за свою область, заявив Володимир Стретович, наголосивши: «Переважна кількість депутатів проживає або в Києві, або в Донецьку. Цілі регіони позбавлені депутатської опіки».

«Виборчий бар’єр має бути 1%, бо це 260 тисяч голосів, а стільки людей має бути представлено у парламенті», – вважає Стретович.

Тим часом депутат від фракції Партії регіонів Сергій Головатий заявив: «Сьогодні єдиний вихід для України, щоб повернутися до людей обличчям. Та виборча система, яка сьогодні в Україні, діє в інших посткомуністичних країнах, які не мають демократії. Треба повернути мажоритарну систему».

На думку Головатого, тоді «не всі депутати змогли б підкупити виборців і пройти у парламент». «На жаль, зараз люди не мають впливу на формування особистого складу парламенту», – сказав він.

Володимир Стретович зі свого боку додав: «Верховна Рада може змінитися наполовину або більше, якщо запровадять нову виборчу систему. Тому депутати «упруться рогом», щоб залишити статус-кво. Але прохідний відсоток можуть підняти».

«Я сподіваюся, що у 2017 році Християнсько-демократичний союз стане першим. Це всього-на-всього 9 років», – сказав також Стретович, який очолює цю партію.
XS
SM
MD
LG