Доступність посилання

ТОП новини

Битва за землю: Активна фаза


Володимир Воєводін
Володимир Воєводін

Київ – Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу проти голови Державного комітету із земельних ресурсів Володимира Воєводіна. Його звинувачують у службовій фальсифікації. Сам Воєводін звинувачення відкидає, а ситуацію пояснює конфліктом із головою Києво-Святошинського районного управління земельних ресурсів Вадимом Литвином. Експерти ж кажуть, що насправді йдеться про завершальний етап боротьби за право тотального контролю над землею навколо Києва.

Поки пани на горі чубляться за владу, «золота земля» навколо Києва, та й в інших регіонах України, ріжеться десятками, а то й сотнями гектарів. Ці шматки золотими злитками, що ніколи не знеціняться, лягають в основу статків новітніх латифундистів. Але земельних ресурсів на всіх не вистачає, тому «позиційна війна» за землю перейшла у нову стадію – активних бойових дій.
Так стверджує колишній очільник державної адміністрації Київської області Євген Жовтяк. За його словами, «насправді йде боротьба між двома угрупованнями за безконтрольний доступ до земельних ресурсів».
«Інтересами держави тут і не пахне ні з одного, ні з іншого боку, – вважає він. – Очевидно, що вони з якихось причин не змогли домовитися, і почалася боротьба за відсторонення одним іншого угруповання від доступу до поділу земельних ресурсів».
Хроніка «бойових дій» земельної війни
6 листопада до Президента України надійшло звернення депутата Київської обласної ради Володимира Федосєєва. Депутат стверджує, що «у сфері земельних відносин у Київській області діє організоване злочинне угруповання під керівництвом народного депутата України Богдана Губського». Депутат каже, що може надати свідчення і документальні підтвердження злочинних дій.
Цього ж дня Президент особисто ознайомився зі зверненням Федосєєва і доручив Генеральному прокуророві Олександру Медведькові в десятиденний термін перевірити висунуті звинувачення.
Також Віктор Ющенко зобов’язав виконувача обов’язків голови СБУ Валентина Наливайченка розглянути питання щодо безпеки депутата Федосєєва, «якому неодноразово погрожували».
7 листопада Богдан Губський відкидає усі звинувачення і називає Володимир Федосєєва «психічно хворою людиною».
11 листопада стало відомо, що Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу проти голови Державного комітету із земельних ресурсів Володимира Воєводіна. Його звинувачують у «перевищенні службових повноважень і службовій фальсифікації».
Голова Держкомзему: Проблеми почалися, бо зловив за руку
Як повідомили Радіо Свобода у Держкомземі, наразі Воєводін хворіє. Ніхто із заступників коментувати ситуацію не погодився, а помічник самого голови пообіцяв, що як тільки стан здоров’я його керівника поліпшиться, будуть вагомі коментарі.
Однак газета «Дело» сьогодні опублікувала версію подій від голови Держкомзему Володимира Воєводіна. Той стверджує, що «зловив за руку» голову Києво-Святошинського районного управління земельних ресурсів Вадима Литвина, який довго очолював обласний штаб «Нашої України».
Вадим Литвин нібито безплатно надав агрокомбінатові «Хотівський» майже 78 гектарів державної землі в селі Лісники Києво-Святошинського району. Мінімальна ринкова вартість цієї ділянки становить 1,3 мільярда гривень.
Воєводін заявляє, що Вадим Литвин видав цьому підприємству 26 державних актів на права власності, змінивши при цьому цільове призначення цієї землі.
Євген Жовтяк: Відбувається земельне рейдерство
Схема, оприлюднена Воєводіним, є стандартною схемою незаконного привласнення землі, пояснює Євген Жовтяк. Тільки тепер усе робиться набагато простіше, аніж навіть за часів президентства Леоніда Кучми.
«Сьогодні ж люди, які займаються розподілом земельних ресурсів у Київській області, і не тільки тут, уже взагалі не потребують ніяких довідок. Вони просто виписують державні акти на землю, не спитавшись ні в сільської ради, ні в районної, ні в обласної ради. Тобто відбувається рейдерство. І ці факти рейдерства, очевидно, присутні і з одного, і з іншого боку», – переконаний Євген Жовтяк.
Під прикриттям мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні завершується процес концентрації землі в руках окремих осіб та кланів, кажуть спостерігачі. Тепер політичні баталії просто виштовхнули цей процес на поверхню.
(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG