Доступність посилання

ТОП новини

Путін отримав шанс на 12 років президентства


Прага – Пропозиція російського президента Дмитра Медведєва збільшити президентський термін до шести років викликала масу розмов, припущень і неймовірних здогадок. І найпоширеніша з них: прем’єрові Володимиру Путіну готують розкішний подарунок на майбутнє. Йдеться про те, що він знову може стати президентом на два терміни. Тільки цього разу Путін поселиться в Кремлі не на 8, як минулого разу, а на цілих 12 років.

Відомий німецький політолог Александр Рар, який спеціалізується на російських проблемах, з упевненістю заявив у своєму останньому інтерв’ю західним ЗМІ: «Пропозиції, які пролунали в посланні Медведєва Федеральним зборам, свідчать про швидке повернення на посаду керівника держави Володимира Путіна».
Сам прем’єр-міністр Росії Путін, хоч і підтримав пропозиції Дмитра Медведєва продовжити термін повноважень президента і Держдуми Росії, все ж, сказав, що ці пропозиції «пов’язані з поправками до Конституції і не мають особистого виміру». «Як відомо, – продовжив він, – поправки зроблені в рамках цілого пакету вдосконалення структури державного керівництва».
Про те, сказав російський прем’єр, хто буде балотуватися на посаду президента Росії на наступних виборах, говорити передчасно.
«Це не є імпровізацією Медведєва»
Втім, ці слова Путіна ще нічого не означають. Московська газета «Ведомості» 6 листопада з посиланням на неназваного чиновника, близького до адміністрації президента, писала, що «це не є імпровізація Медведєва: реформу запланували при Путіні, а її основний автор – перший заступник керівника адміністрації Владислав Сурков».
План продовження термінів повноважень, як з’ясувалося, сформували ще 2007 року саме під Володимира Путіна. План включав обрання наступника, який проведе необхідні конституційні зміни і непопулярні соціальні реформи, щоб Путін згодом повернувся до Кремля вже на довший термін: вносити зміни під себе було якось неетично, розповів газеті анонімний чиновник.
Співрозмовник російського видання спрогнозував, що за такого сценарію Медведєв може достроково скласти з себе повноваження, мотивуючи це зміною Конституції. І тоді президентські вибори можуть відбутися вже буквально наступного, 2009 року.
«Підстав для повернення Путіна 2009 року немає»?
«Підстав для того, щоб Путін повернувся на президентську посаду вже наступного року, я не бачу, – категорично заявив прес-секретар прем’єра Росії Дмитро Пєсков. – Бо 2009 року триватиме термін чинного президента».
Однак інше джерело, близьке до адміністрації президента, зауважило російській газеті, що виборча кампанія Путіна, по суті, вже стартувала. У нього з’явився свій сайт. 20 листопада на з’їзді всевладної в Росії партії «Єдина Росія» Путін як її голова виступить з програмною заявою, потім з допомогою мережі громадських приймалень поспілкується в прямому телеефірі з народом.
До речі, Медведєв не використовує і не збирається використовувати телефір так, як це робив і робить його попередник і друг Путін, зауважила російська газета, посилаючись знову ж таки на анонімне джерело, близьке до адміністрації президента.
Криза як привід для можливої зміни президента?
Фінансова криза призвела до падіння російських фондових ринків, валюти, з’явився страх перед загрозою безробіття і загальною економічною невпевненістю.
Все це має вплив і на російську політичну еліту, пише преса. Власне, нинішня непроста ситуація спровокувала певне відчуження між Медведєвим і Путіним, чи принаймні між їхніми командами.
У цьому зв’язку московський політичний аналітик Дмитро Орєшкін каже: «Їм здається, якщо ситуація буде погіршуватися (а вона буде погіршуватися), то, змінивши президента, нарешті «пішовши» Медведєва у відставку і повернувши популярного Путіна, вони візьмуть ситуацію під контроль. Це в принципі є глибоко хибною думкою, як на мене. Бо не важливо, хто сидить у Білому домі і хто сидить у Кремлі. Бо країною й надалі керує Путін, або, в ширшому розумінні цього слова, колективний Путін».
І ще одна цитата від московського політолога Дмитра Орєшкіна: «Мені здається, що мова йде про те, що політична система, яка була збудована в 1990-х роках і до якої ми звикли, яка була кращою, ніж за часів СРСР, – ось ця система в принципі їх (нинішню російську владу) не влаштовує. Їм потрібно зберегти тотальний контроль».
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Зиновій Фрис

    На Радіо Свобода з 1994 року. У різні роки очолював кілька газет, у тому числі «Заповіт» і «Пан плюс пані», був власним кореспондентом «Киевских ведомостей» у країнах Балтії та Скандинавії, а потім заступником головного редактора цього видання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG