Доступність посилання

ТОП новини

Шеф Пентагону: Російські заяви щодо ПРО «непотрібні і безпідставні»


Роберт Ґейтс, виступаючи у Таллінні в четвер на консультаціях міністрів оборони НАТО з делегацією України, заявив, що заяви Росії про розміщення ракетних комплексів «Іскандер» у Калінінградській області є провокаційними.

За словами Ґейтса, ці погрози не сприяють стабільності в регіоні.

Минулого тижня президент Росії Дмитро Медведєв оголосив про плани Москви розмістити ці ракетні комплекси середньої далекосяжності в найзахіднішій частині Росії, якщо США встановлять елементи нової своєї системи протиракетної оборони в Польщі і Чехії.

Сьогодні, даючи інтерв’ю французькому виданню «Фіґаро», що показали на російському телебаченні, Медведєв підтвердив цю позицію.

«Ми взагалі можемо відмовитися від цього рішення, якщо нова адміністрація Сполучених Штатів візьме і ще раз проаналізує всі наслідки відповідних рішень про розташування ракет і радарів, проаналізує їхню ефективність, проаналізує масу інших факторів – у тому числі і те, чи ці засоби є адекватними на те, щоб реагувати на загрозу з боку так званих країн-ізгоїв», – сказав російський керівник.

Роберт Ґейтс, виступаючи у Таллінні, вкотре нагадав, що Сполучені Штати розташовують елементи своєї системи ПРО в Польщі та Чехії саме як відповідь на загрозу, що надходить від «країн-ізгоїв» – таких, як Іран, який лише днями випробував чергову свою нову ракету.

Ця американська система в жодному разі не становить загрози для Росії, наголосив він.

За словами Роберта Ґейтса, Вашингтон далі шукає конструктивних і позитивних шляхів у відносинах із Росією.
XS
SM
MD
LG