Доступність посилання

ТОП новини

Роберт Ґейтс: Ситуація навколо євроатлантичних намірів України унікальна


Міністр оборони США, виступаючи в Таллінні на прес-конференції за результатами консультацій високого рівня Україна – НАТО в четвер, назвав ситуацію навколо євроатлантичних намірів України та Грузії унікальною, оскільки на саміті Північноатлантичного союзу в Бухаресті в квітні цього року «всі одностайно погодилися з тим, що Україна та Грузія стануть членами НАТО».

Питання, за словами Роберта Ґейтса, полягає в тому, «як цей процес найближчим часом здійснюватиметься».

Керівник Пентагону наголосив, що Україні слід здійснити оборонну реформу, а також зміни у сфері планування і визначення основних завдань Збройних сил.

Аналізуючи негативну позицію Росії щодо надання Україні Плану дій для членства в НАТО, Роберт Ґейтс сказав: «Якщо росіяни розглядатимуть ненадання ПДЧ Україні цього року як свою перемогу, вони помилятимуться».

За словами Ґейтса, рішення про надання Україні та Грузії Плану дій залежатиме від того, як ці країни виконають рекомендації, ухвалені на Бухарестському саміті.

Вчора міністр оборони США мав зустріч із колегою з України Юрієм Єхануровим.

Рівень готовності України і Грузії отримувати План дій для членства найближчим часом розглянуть на початку грудня міністри закордонних справ країн НАТО. США наполягають, щоб обидві країни отримали План дій якнайшвидше. Низка європейських партнерів у НАТО вважає, що з цим не варто поспішати. Усі рішення в Північноатлантичному союзі ухвалюють тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх учасників.
XS
SM
MD
LG