Доступність посилання

ТОП новини

Кораблі російського Чорноморського флоту, можливо, базуватимуться в Абхазії


Переговори про створення в цій самопроголошеній на території Грузії республіці бази для кораблів Чорноморського флоту Росії вже ведуться, заявив міністр закордонних справ у де-факто владі Абхазії Серґей Шамба російському агентству «РІА Новості».

«Ми позитивно дивимося на цю пропозицію Росії … Ми самі пропонували створити базу не тільки для сухопутних військ, а й для військово-морських», – сказав Шамба й додав, що абхазька сторона готова на будь-які пропозиції щодо кількості кораблів.

Підтверджень цим заявам із боку російських офіційних кіл наразі немає.

Раніше колишній командувач Чорноморського флоту Росії Володимир Комоєдов заявляв, що його країна розглядає питання про створення своєї бази в Абхазії.

Росія – одна з двох держав світу поряд із Нікараґуа, які визнали незалежність грузинських регіонів Абхазії та Південної Осетії після серпневого військового конфлікту Росії з Грузією.

Наразі значна частина Чорноморського флоту Росії базується в українському Криму, інша, незначна частина – в Новоросійську на російському чорноморському узбережжі.

Термін дії договору про базування російського флоту на території України, який ґрунтується на тимчасовому винятку в українській Конституції, закінчується у 2017 році, і Україна не має наміру продовжувати його.
XS
SM
MD
LG