Доступність посилання

ТОП новини

Конфлікт Фонду держмайна з урядом? Безробітний фінансист? Скільки українських заробітчан за кордоном? (Огляд преси)


Київ – Голова Фонду держмайна Валентина Семенюк в інтерв’ю «Газеті 24» розповідає про чорні плани Ю.Тимошенко розпродати стратегічні підприємства, в тому числі «Укртелеком», про проблеми інвесторів «Криворіжсталі», і про те, звідки у неї на столі взявся телефон за десять тисяч доларів США. Головною причиною конфлікту Фонду держмайна з урядом пані Семенюк називає спробу тіньової приватизації. «Тому що Тимошенко намагається забрати в підпорядкування Мінпромполітики лише прибуткові підприємства. Адже нині міністри промислової політики і економіки – з БЮТ», наголошує Валентина Семенюк.

Страшилка про фінансову кризу та її наслідки не сходить із телеекранів та газетних шпальт. ЗМІ пророкують масові звільнення і армії голодних металургів та будівельників. Серйозна загроза і справді існує, погоджується газета «Україна молода». Однак фахівці ринку праці впевнені: не тільки фінансова криза винна в нинішніх проблемах, а й задавнені соціально-економічні проблеми. Відтак сьогоднішні фінансові негаразди неминуче внесуть суттєві корективи у життя українців: непрофесіонали, вочевидь, опиняться «за бортом», а справжні фахівці тим часом роботу напевне не втратять. Щоправда, зарплата в них навряд чи зросте. Про це зазначається в статті «Розмаїття безробіття».

Газета «Діло» продовжує тему економічної кризи, зокрема, в фінансовому секторі. Журналісти видання поцікавились у фахівців, наскільки проблемно фінансовим працівникам, у тому числі і звільненим, знайти роботу і на які позиції вони можуть претендувати. Зокрема, в рекрутингових компаніях рекомендують людям, котрі тривалий час не можуть працевлаштуватися за фахом, перекваліфікуватися. Про те, які саме галузі найкраще підійдуть, розповідається в матеріалі «Куди податися безробітному фінансисту».

Головне – на поспішайте виїздити за кордон, радять журналісти газети «Голос України». Трудова міграція – це природна складова будь-яких ринкових відносин, зазначає видання. І що глибша внутрішня міграція в країні, то краще. А от негативу в зовнішній міграції набагато більше, ніж позитиву. Адже із країни вимивається її трудовий потенціал, і українці їдуть працювати на чужі економіки. Експерти називають різну кількість співгромадян, що виїхали на заробітки за кордон. Ці цифри варіюються від 3 до 7 мільйонів. Однак, як стверджують в Інституті демографії, ці цифри перебільшені. За останніми дослідженнями, немає навіть трьох мільйонів.

Газета «Сегодня» пише, що у найближчий понеділок українці зможуть побачити унікальне космічне явище — «зоряний дощ». Як запевнюють астрономи, найкраще роздивитись метеорити, що падають у ніч з 17 на 18 листопада, особливо під ранок. Докладніше про це розповідається у статті «Очікується ніч бажань».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG