Доступність посилання

ТОП новини

Саркозі закликає Росію почекати з «Іскандерами»


Виступаючи після закінчення саміту ЄС – Росія у французькому місті Ніцці, президент Франції, яка головує в Євросоюзі, запропонував провести в середині 2009 року саміт у рамках ОБСЄ за участю Росії і США для обговорення проблем безпеки в Європі.

Ніколя Саркозі закликав до проведення цієї зустрічі, на якій, на його думку, дискутуватимуться нові геополітичні умови загальноєвропейської безпеки, уникнути розгортання Росією ракет «Іскандер» у Калінінградській області.

Французький президент заявив, що така зустріч могла б пройти у червні-липні і що його російський колега Дмитро Медведєв підтримав цю ідею.

Ніколя Саркозі наголосив, що обов’язково обговорить цю ідею зі Сполученими Штатами і що до літа буде ще багато «додаткових можливостей», щоб підготувати саміт Організації з безпеки і співпраці в Європі.

Росія неодноразово висловлювала занепокоєння з приводу планів США розгорнути елементи системи протиракетної оборони в Чехії та Польщі як захист від нападу з боку так званих «країн-ізгоїв», зокрема, Ірану та Північної Кореї.

5 листопада Медведєв пригрозив, що в разі здійснення такого кроку США його країна розгорне нові ракетні комплекси середньої далекосяжності «Іскандер» на території своєї найзахіднішої Калінінградської області.
XS
SM
MD
LG