Доступність посилання

ТОП новини

Енергосаміт у Баку: Що далі?


Прага – Учасники 4-го енергетичного саміту з диверсифікації енергопостачання з Каспію до Європи, який цього разу відбувся в Баку, підтримали проект транспортування нафти і газу на Захід в обхід Росії. У декларації саміту мовиться, що практичне здійснення постачання енергоносіїв із Каспію до Європи буде відбуватися через ефективніше використання українського нафтогону Одеса – Броди, через реалізацію проекту газогону «Набукко», а також через підвищення ефективності Євразійського нафтотранспортного коридору. На саміті виступив Президент України Віктор Ющенко, який розкритикував позицію голови українського уряду щодо нафтогону Одеса – Броди.

Головні енергетичні чільники з 20 європейських країн, 6 президентів – із Азербайджану, України, Польщі, Литви, Туреччини, Грузії, спеціальні посланці зі США, включно з чільним представником Держдепартаменту Метью Брайзою – це далеко не повний перелік учасників енергетичного саміту в Баку.
Взяли участь у саміті також міністр енергетики Казахстану, керівник казахстанської нафтогазової компанії «КазМунайГаз» та інші енергетичні чільники регіону, єврокомісар із питань енергетики Андріс Пієбалґс.
За інформацією американської сторони, зокрема, Метью Брайзи, хоча Росію й запросили на саміт у Баку, вона все ж не прислала сюди своїх представників.
Президент Азербайджану Ільгам Алієв вважає результати саміту важливими для всіх учасників.
«Ми дуже раді, що декларацію обговорили у формі консенсусу. Наші проекти (проекти, які реалізують країни регіону) не мають суперечити один одному, вони не є конкурентними. До того ж, ці проекти поширюються на великі регіони, вони масштабні за своєю географією, і це дуже важливо», – сказав азербайджанський керівник.
Президент Алієв додав, що «Каспійський регіон, і переважно Азербайджан, є основою для забезпечення таких енергетичних проектів, як «Набукко», Одеса – Броди, Баку – Тбілісі – Джейхан». Алієв також наголосив на важливості тестування нафтогону Одеса – Броди в аверсному режимі.
Ющенко: Аверс гальмує Тимошенко
Президент України Віктор Ющенко заявив у Баку, що проект Одеса – Броди буде захищений від будь-якого політичного впливу чи тиску і стане відкритим для панєвропейської енергетичної співпраці.
Він запевнив, що, попри позицію голови українського уряду Юлії Тимошенко, яка заблокувала аверс нафти маршрутом Одеса – Броди в напрямку до Європи, це все ж відбудеться вже «з кінця першої половини 2009 року».
Ющенко назвав у Баку причиною заборони аверсу нафти через Одеса – Броди те, що Тимошенко дала політичні обіцянки внаслідок «візиту до однієї з сусідніх країн наприкінці літа».
Ющенко також висловив у Баку переконання, що в другому кварталі 2009 року в Україні буде працювати вже інший уряд.
Тимошенко пояснювала раніше своє блокування аверсу нафти нафтогоном Одеса – Броди намаганням перешкодити корупційним схемам і відсутністю гарантій на нафту для цього нафтогону з боку країн-постачальників.
Енергоносії в обхід Росії
Спеціальний посланець США з євроазійської енергетичної політики Бойден Ґрей вказав у Баку на важливість позитивних рішень 4-го енергетичного саміту.
«Ціна на нафту якоюсь мірою ілюструє економічне уповільнення, яке є, як ми сподіваємося, лише тимчасовим. У будь-якому разі потреба у вуглеводній сировині в Європі, особливо в газі, не буде зменшуватися. І Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, як виглядає, будуть користуватися в енергетичному плані дуже великим попитом», – вважає американський представник.
Всього на енергетичному саміті в Баку підтримали сім енергетичних проектів у напрямку з регіону Каспію до Європи в обхід Росії. Газогін «Набукко» розпочнуть будувати у 2010 році і завершать до 2013 року.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG