Доступність посилання

ТОП новини

У Нью-Йорку молились за жертв Голодомору


Молебень пам’яті жертв Голодомору, Кафедральний собор Св. Патрика, Нью-Йорк, 15 листопада 2008 року
Молебень пам’яті жертв Голодомору, Кафедральний собор Св. Патрика, Нью-Йорк, 15 листопада 2008 року

Нью-Йорк – Українці Нью-Йорка вшанували в суботу жалобною пішою ходою та екуменічним молебнем у Кафедральному соборі Святого Патрика 75-ті роковини Голодомору в Україні 1932–1933 років.

У сквері неподалік штаб-квартири ООН у Нью-Йорку Український конгресовий комітет Америки організував виставку архівних документів і матеріалів про Великий голод в Україні. На стендах були представлені фотографії, копії публікацій західної преси про голод і його жертв. Виставку оглядали не лише представники української спільноти Нью-Йорка – біля стендів зупинялись і американці.

Призупинялись перехожі й на вулицях, щоб подивитись на пішу ходу, що пройшла від 1-ї до 5-ї авеню на Мангаттані, де розташований головний католицький собор Нью-Йорка – Кафедральний собор Святого Патрика. Жалобна хода розтяглась на десятки метрів.

Жалобна хода пам’яті жертв Голодомору, Нью-Йорк, 15 листопада 2008 року
У ній взяли участь сотні українців різних поколінь з усіх штатів США, було багато молодих людей. У руках вони тримали інформаційні матеріали про голод в Україні, а дорогою роздавали людям листівки англійською мовою «Світ не може забути. Геноцид в Україні – 1932–1933. 10 мільйонів вбили».

Перехожі одразу ж їх гортали і змогли отримати відповіді на численні запитання: Чому люди були вбиті? Скільки людей померли від голоду? Чому світ не знає більше про геноцид в Україні? Хто організував Голодомор в Україні? Що ми можемо зробити зараз?

«Ми хочемо, щоб наші діти знали і вшановували пам’ять жертв Голодомору»

«Ми прийшли самі і привели своїх маленьких дітей, щоб вони знали, що в Україні від голоду вмирали мільйони людей», – розповіли Радіо Свобода представники української спільноти.

«Нам розповідали наші батьки, які приїхали в Америку з України, а ми хочемо, щоб наші діти знали і пам’ятали про геноцид в Україні і що його організував навмисно комуністичний режим», – казали вони.

Виставка пам’яті жертв Голодомору в Нью-Йорку привертала увагу не тільки українців
Біля стендів з фотографіями із зображенням маленьких діток, тіла яких світились від голоду, батьки розповідали своїм дітям про трагедію, яка забрала життя невинних українців.

Душі невинних жертв Голодомору десятиліття чекали на молитву

«Це була зумисно організована акція на знищення українського народу, щоб зміцнити авторитет радянської влади, – зазначив у своїй промові в соборі Святого Патрика Стенфордський владика УГКЦ Павло Хомницький. – Це тоталітарне винищення українських селян у рік, коли у 1932-му був зібраний великий врожай зерна. Це другий Голокост 20-го століття. Це був акт навмисного знищення усієї людської гідності, селяни були позбавлені усього людського. Ми маємо молитися і за невинних жертв Геноциду, і за тих, хто його організував, за тих, хто не може цього простити».

Панахиду за жертвами Голодомору у соборі Святого Патрика відправили високі духовні особи різних релігійних громад Нью-Йорка. Разом із вірними вони молились за невинних жертв Голодомору, які протягом усіх років радянського режиму були забуті, які стільки часу чекали на молитву і пам’ять.

«Україна пам’ятає – світ визнає» – ці слова були головними у промовах і представників української спільноти Нью-Йорка, і дипломатичного представництва України у США. Вони зазначали, що дії тоталітарного режиму Сталіна вимагають світового засудження, що в усьому світі українці мають розповідати про жахливу трагедію, яку пережив український народ, про геноцид, який забрав життя мільйонів і який Росія й далі замовчує і не визнає.

В екуменічному молебні у соборі Святого Патрика взяв участь відомий хор «Думка» з Нью-Йорка.

А ще Український конгресовий комітет Америки вперше зібрав харчі для бідних американців, які потерпають від голоду, і передав їх нью-йоркській гуманітарній організації City Harvest.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG