Доступність посилання

ТОП новини

Запаліть свічки в пам'ять про жертв Голодомору 22 листопада – Ющенко


Про це мовиться у зверненні Президента України Віктора Ющенко до світового українства та міжнародної спільноти з нагоди вшанування 75-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні.

У документі який оприлюднила прес-служба глави держави сказано, що правда про злочин геноциду, свідомо скоєний сталінським режимом на благодатній українській землі, десятиліттями намагалася пробити собі дорогу.

«Хочу низько вклонитися всім, хто не мовчав у ті роки, коли страх скував підрадянську Україну, коли світ волів залишатися в благодушному невіданні про один із найстрашніших злочинів проти людства», – йдеться у зверненні Віктора Ющенка.

За його словами, «лише звільнившись від пут комуністичного тоталітаризму, незалежна Україна змогла на повний голос заявити про замах на життя цілого народу, здійснений в далекі 30-і роки минулого століття».

Як зазначив Президент України, світове співтовариство має усвідомити, що запобігти злочинам проти людства у майбутньому не вдасться, доки не будуть засуджені злочини минулого: «Ми не говоримо про те, що світ міг би вчинити 75 років тому, якби знав усю правду. Ми говоримо про те, що він має зробити нині на знак шани до загиблих і до тих, кому вдалося вижити у пеклі Голодомору».

22 листопада в Києві мільйони свічок, запалених українцями в пам'ять про замордованих голодом співвітчизників, зіллються з полум'ям «Незгасимої свічки», яка пройшла через 33 держави світу та всю Україну. У зв’язку з цим Президент України закликає всіх, «кому не байдужі милосердя, співчуття і справедливість, хто прагне перемоги добра над злом, запалити свою свічку пам'яті й разом з нами вшанувати жертв Голодомору».
XS
SM
MD
LG