Доступність посилання

ТОП новини

Нового спікера можуть обрати вже сьогодні


Київ – «Україні необхідний працюючий парламент», – заявив Президент Віктор Ющенко. А це означає, що вже 18 листопада Верховна Рада може мати нового спікера. Кандидатів три: Володимир Литвин, Олександр Лавринович та Іван Плющ. Наразі у парламенті зареєстрований проект постанови про обрання Литвина, поданий депутатом від НУНС Олександром Омельченком. Консультації щодо пошуку компромісу ще тривають. Хто ж має більше шансів стати Головою Верховної Ради? І як може вплинути спікеріада на перспективи подальшого прем'єрства Юлії Тимошенко?

Верховна Рада України має шанс знову перезапуститися, і навіть без позачергових виборів. Президент недвозначно дав зрозуміти, що альтернативою виборам може стати лише створення нової парламентської більшості. Ця більшість може проявитися вже 18 листопада – при голосуванні за кандидатуру нового Голови Верховної Ради. «Я хотів би, щоб український парламент у вівторок-середу мав спікера, який формально міг би започаткувати нормальний процес роботи парламенту», – зазначив Президент.

Юрій Якименко, директор політико-правових програм Центру імені Разумкова вважає, що парламент очікує чи не останній іспит на дієздатність. Обравши спікера, Верховна Рада покаже, що вона може створити нову коаліцію.

«Спікер у цій ситуації може бути обраний під дві основні парламентські конфігурації. Перша з них – на основі БЮТ: «БЮТ-Блок Литвина-КПУ-частина «Нашої України», а друга – на основі Партії регіонів: Партія регіонів-Блок Литвина-КПУ-«Нашої України». І та й інша політичні сили мають потенціал, щоб залучити для підтримки певної кандидатури достатню кількість, власне арифметичну більшість парламенту. Головним питанням дійсно буде, яка особа отримає цю підтримку і від цієї персоналії залежатиме результативність голосування», – зазначає Юрій Якименко.

Багато шансів має Литвин, але обрати можуть і інших


Політологи сходяться на тому, що найбільше шансів стати спікером має Володимир Литвин. Хоча б тому, що підтримка його кандидатури дає можливість затятим опонентам зберегти своє політичне обличчя.
Хоча великі шанси має і регіонал Олександр Лавринович. Адже у боротьбі з БЮТ за відставку Арсенія Яценюка, Партія регіонів продемонструвала, що вона «стала на стежку війни» і перейшла від «споглядальної тактики» до відкритої боротьби. Регіонали оцінили наполегливість і нестримність БЮТ у досягненні конкретних цілей і вирішили не пасти задніх.

Тому політолог Кость Бондаренко вважає, що можливе обрання будь-якої кандидатури. Кожна політична сила має тут власні інтереси і ще не відомо, чим завершаться усі домовленості.

«Є великі суперечності. Комуністи не завжди можуть голосувати так, як це вигідно Партії регіонів, Партія регіонів – не завжди так, як вигідно Блоку Литвина. Сам Володимир Литвин стоїть зараз перед вибором, чи здатися на милість Партії регіонів, чи зіграти в коаліцію із Блоком Юлії Тимошенко. У першому випадку він отримує «спікерство» вже і негайно, а у другому випадку – він отримує перспективу серйозної посади після перемоги Тимошенко на наступних президентських виборах, як очевидно планує для себе Юлія Тимошенко», – каже політолог.

Обрання спікера розчистить шлях до усунення Тимошенко

Кость Бондаренко також наголошує, що великий вплив на процес обрання спікера має Банкова. І чи не основним фактором тут буде обіцянка сприяти відставці Юлії Тимошенко. «Це буде умова для будь-якого із спікерів, що він там ледве що не кров'ю має розписатися, що він буде працювати в напрямку усунення Тимошенко з посади», – зауважив політолог.

БЮТ, вустами голови фракції Івана Кириленка, вже заявив, що підтримує необхідність обрання нового спікера, але бютівці сумніваються, чи знайдеться потрібна кількість голосів.

А Віктор Ющенко весь понеділок провів у консультаціях із лідерами політичних сил і пообіцяв, що «залежно від розвитку ситуації у Верховній Раді» готовий продовжувати консультації далі.

Однак, зрозуміло уже одне: обрання компромісного спікера може дати можливість усім бійцям політичного рингу зберегти свій статус-кво, продовжити реалізовувати власну стратегію підготовки до президентських виборів і навіть трохи попрацювати на вихід країни з економічної кризи.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG